×
05-07-2024

Sevagram en Duurzaamheid

Dat is waar ik me als Programmamanager Duurzaamheid sinds april mee bezig met houden. En wat een ontzettende leuke reis is het tot nu toe. Tijd voor een korte duurzaamheidsupdate van mijn kant.

Want waarom is duurzaamheid zo belangrijk in de zorg? De zorg in Nederland is verantwoordelijk voor 7-8% van de CO2 uitstoot, dat is net zoveel als de hele luchtvaartsector bij elkaar! Daarnaast gebruikt de zorg 13% van alle grondstoffen en zijn we verantwoordelijk voor 328.000.000 kilogram afval per jaar.

Zorg is daarmee één van de minst duurzame sectoren. Daar schrok ik wel even van.

Want we willen graag het leven van ons zelf en van onze cliënten zo aangenaam en gezond mogelijk houden. Maar door het werk wat we doen, vervuilen we het milieu waardoor mensen juist weer ziek worden. Dat is toch gek?

Actie
Tijd om in actie te komen dus! En dat doet Sevagram ook.

Zo hebben we behoorlijk ingezet op het verduurzamen van onze gebouwen waar dat kan. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, optimalisatie van instellingen van bijvoorbeeld radiatorkranen en airco’s, het plaatsen van LED-verlichting in trappenhuizen, koel- en vriescellen en het toevoegen van een systeem waardoor verlichting in stappen dimt en bij beweging aan gaat. Op enkele locaties starten we ook met het scheiden van afval en zetten we al onze eigen Sevagram auto’s om naar elektrische auto’s.

Het kan beter
We zitten dus zeker niet stil, maar het kan nóg beter!

Zo gaan we de 2e helft van 2024 aan de slag met duurzaam inkopen: samen met nieuwe en bestaande leveranciers gaan we bekijken waar het duurzamer kan. Ook focussen we ons op vervoer van medewerkers van thuis naar het werk. Hoe ziet dat er nu uit en hoe zou dat duurzamer kunnen?

Daarnaast gaan we aan de slag met een communicatieplan voor duurzaamheid zodat we zowel medewerkers als bewoners en familie meer en meer betrekken in wat we allemaal doen. Ook gaan we starten met een paar locaties als ‘duurzame proeftuin’. Op deze locaties gaan we met een groepje enthousiaste medewerkers aan de slag met het thema duurzaamheid en gaan we kijken of het lukt om klaar te zijn voor certificering. Wat dat precies inhoudt, daarover snel meer!

Duurzaamheid leeft
We kunnen wel concluderen dat het thema leeft binnen Sevagram, het is in beweging. En dat is ook nodig want een mooie wereld om samen op te leven, nu en in de toekomst, dat wil toch iedereen?

Ik wens iedereen een duurzame, maar vooral zonnige en ontspannen vakantie toe en tot snel weer! Mochten er nog vragen, ideeën of opmerkingen zijn, mag je altijd contact met me opnemen via rachelle.peters@sevagram.nl


Duurzame groet,

Rachelle Peters


0900 777 4 777

+