×

Planetree

Sevagram heeft als enige zorgorganisatie in Limburg het Gouden Planetree Mensgerichte Zorg certificaat. Daar zijn we trots op!

Organisaties die Planetree gecertificeerd zijn, laten zien dat zij voortdurend bezig zijn om de zorg vóór en het welzijn ván cliënten of patiënten elke dag nog een beetje beter te maken.
Dat doen wij samen met bewoners/cliënten, hun naasten, medewerkers en vrijwilligers. Hun ervaringen zijn daarbij het uitgangspunt.

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Mensgerichte Zorg

Om de beste integrale zorg te verlenen, werkt Sevagram nauw samen met Planetree Nederland. Planetree NL is een organisatie die zorgorganisaties helpt om vanuit hun eigen kracht merkbaar betere mens- en persoonsgerichte zorg te realiseren op basis van een bewezen aanpak.
Het Planetree-concept is een zorgvisie met een onderscheidende manier van denken, kijken, luisteren en doen waarbij integrale mensgerichte zorg daadwerkelijk voorop staat. En er voor te zorgen dat de zorg van vandaag morgen nog beter is! Zorg voor de cliënten en hun familie, maar ook voor medewerkers en vrijwilligers.

Planetree Nederland

Mensgerichte zorg betekent bij Sevagram dat…

  • Niet onze maatstaf bepaalt wat kwaliteit van zorg is, maar de ervaringen van bewoners en naasten
     
  • Wij alles doen dat medewerkers hun vak met veel voldoening en werkplezier kunnen uitoefenen
     
  • Wij elke dag vieren wat goed gaat en daarnaast ook kijken wat nóg beter kan

Goud voor Sevagram

In september 2022 heeft Sevagram opnieuw het gouden Mensgerichte Zorg certificaat ontvangen tijdens een vergadering van het International Designation Committee op het hoofdkantoor van Planetree International.

Planetree International is een wereldwijd verbond van zorgorganisaties die de belangen van cliënten, familieleden, medewerkers en vrijwilligers in alle opzichten vooropstellen. Internationaal nemen er zo’n 500 zorgorganisaties deel aan het Planetree-netwerk. Planetree is dan ook een nationaal en internationaal erkend certificaat. Sevagram is de enige zorgorganisatie in Limburg die volgens Planetree is gecertificeerd. En wereldwijd hebben maar 89 zorginstellingen een Planetree certificaat! 

Aantoonbaar betere zorg
Planetree is opgebouwd rondom twaalf componenten. Deze componenten zijn onderverdeeld in drie categorieën: Betere zorg, Helende omgeving, Gezonde organisatie. Om het Planetree-certificaat te kunnen behalen, moet je voldoen aan 26 criteria verdeeld over 5 versnellers*. Wie het Planetree-certificaat wil dragen, moet dan ook aantoonbaar meer bieden dan een andere zorginstelling.

* De 5 versnellers
De Mensgerichte Zorg Certificering is onderverdeeld in vijf versnellers. Deze versnellers verwoorden op een abstract niveau wat nodig is om een mensgerichte zorgcultuur te creëren en te behouden. Ze omvatten:

1. Creëer organisatiestructuren die actieve betrokkenheid bevorderen – organisatorische en fysieke structuren die zowel de letterlijke als figuurlijke barrières afbreken tussen zorgverleners en cliënten/naasten.

2. Verbind waarden, strategieën en uitvoering met elkaar – inspanningen om cohesie te creëren tussen wat we doen, dat wil zeggen gedrag en taken, en waarom we het doen, dat wil zeggen waarden en missie.

3. Implementeer manieren van werken die partnerschap stimuleren – door teams toegepaste werkwijzen, processen en gedragingen die helpen bij het opbouwen van vertrouwen, het opbouwen van wederkerige relaties en het verbeteren van de communicatie tussen cliënten/naasten en zorgverleners tijdens zorginteracties.

4. Weet wat verschil maakt – inspanningen om geïndividualiseerde zorg te leveren vanuit het holistisch denken. Zorg wordt zo gepersonaliseerd op basis van individuele behoeften, voorkeuren en waarden en is gebaseerd op gezamenlijk bepaalde doelen.

5. Gebruik bewijs om beter te worden – organisatorisch vermogen om meetbare verandering te creëren.

Planetree in de praktijk


Hoe ziet Planetree er in de praktijk bij Sevagram uit? Onze cliënten, medewerkers, vrijwilligers en naasten geven je graag een antwoord op die vraag. Bekijk de verschillende filmpjes óf beluister onze unieke podcasts met per aflevering één persoonlijk verhaal en aan het einde een praktische tip van de werkvloer.

Podcasts Podcasts

Podcasts

Beluister onze unieke podcasts met per aflevering één persoonlijk verhaal en aan het einde een praktische tip van de werkvloer.

Filmpjes Filmpjes

Filmpjes

Bekijk onze korte filmpjes en ervaar hoe wij bij Sevagram Planetree in de praktijk toepassen.

0900 777 4 777

+