×

Wet Zorg en Dwang

Het kan gebeuren dat medewerkers van Sevagram onvrijwillige zorg moeten toepassen bij cliënten. Het gaat hier om de uitzonderlijke gevallen van zorg die misschien niet met instemming van een cliënt maar wel voor de veiligheid van een patiënt wordt verleend. Hier leggen we de Wet verder uit...

Wet Zorg en Dwang

De Wet Zorg en Dwang (hierna Wzd) gaat over vrijwillige en onvrijwillige opname.

Daarnaast regelt de Wzd de onvrijwillige zorg bij personen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie). 

(klik op de afbeelding om de folder te downloaden)

Wat is een onvrijwillige opname?

Een onvrijwillige opname betekent dat u wordt opgenomen in een zorginstelling terwijl u (of uw vertegenwoordiger) het daar niet mee eens is. Dit gebeurt alleen als mensen in de omgeving, zoals familie of zorgverleners, denken dat opname noodzakelijk is voor de veiligheid of het welzijn van uzelf of anderen.

Voordat een onvrijwillige opname plaatsvindt, wordt altijd eerst gekeken naar alternatieven, waaronder een vrijwillige opname. Pas als er geen passende alternatieven zijn, wordt tot onvrijwillige opname overgegaan.

Er zijn drie verschillende vormen van onvrijwillige opname:

  1. Besluit tot opname en verblijf
  2. Rechterlijke machtiging
  3. Inbewaringstelling

Na opname zorgt Sevagram dat u de best mogelijke zorg ontvangt. De Wzd heeft als uitgangspunt dat u alleen vrijwillige zorg ontvangt. Er is sprake van vrijwillige zorg wanneer u er vrijwillig en bewust voor kiest om zorg te ontvangen.

Wanneer u of uw vertegenwoordiger zich tegen vrijwillige zorg verzet én er sprake is van zogenaamd ernstig nadeel, wordt onvrijwillige zorg overwogen. Onvrijwillige zorg wordt alleen toegepast als uiterste middel, of wanneer er geen minder ingrijpende alternatieven zijn.

Op het moment dat onvrijwillige zorg onvermijdelijk is, kiest Sevagram altijd voor de minst ingrijpende vorm en het zo kort mogelijk toepassen van onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg wordt uitsluitend toegepast om uw welzijn, veiligheid en gezondheid te waarborgen.

Altijd vrijwillige zorg, tenzij…

Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is 'Nee, tenzij'. Zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden. Soms kunnen mensen zelf niet meer goed inschatten wat het beste voor hen is. In dat geval helpen zorgverleners, samen met een vertegenwoordiger, bij het maken van keuzes.

Onvrijwillige zorg wordt alleen toegepast als het écht niet anders kan, en alleen met toestemming van een Wet Zorg en Dwang-functionaris en na overleg met uw vertegenwoordiger.

Wet zorg en dwang-functionaris
Binnen Sevagram hebben een aantal functionarissen de speciale opleiding gevolgd tot Wet zorg en dwang-functionaris. Zij houden toezicht op het zorgvuldig toepassen van onvrijwillige zorg volgens de wet.

Externe vertrouwenspersoon
Bij vragen en/of klachten over de Wet zorg en dwang kunt u terecht bij de externe cliëntenvertrouwenspersoon van Stemgever. Deze vertrouwenspersoon werkt onafhankelijk en is dus niet in dienst bij Sevagram.

Telefoonnummer: 088 929 40 99
E-mailadres: info@stemgever.nl

Marijke Meulenberg is de clientvertrouwenspersoon voor de locaties:
Plataan, Molenpark, Valkenheim, Panhuys, Dr. Ackenshuis, Hazelhof, Scharweyerveld, Fonterhof en Oosterbeemd

Renée Poels is clientvertrouwenspersoon voor de locaties:
Keerderberg, Licht & liefde, Langedael, Tobias, Ter Eyck, Douvenrade, Oranjehof,             De Regenboog, Campagne en St. Anna

Wilt u meer informatie over de Wet Zorg en Dwang?
Neem eens een kijkje op Informatiepunt Wet zorg en dwang

0900 777 4 777

+