×
17-09-2023

OTHER: ergotherapie in de thuissituatie met behulp van E-Health en Online Coaching

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 40.000 mensen een beroerte (CVA). Oudere mensen gaan na een beroerte vaak vanuit het ziekenhuis eerst voor een korte periode naar een revalidatiecentrum en revalideren daarna thuis verder. Met het 4-jarige project OTHER (gesubsidieerd door ZonMW) proberen onderzoekers de overgang van verpleeghuis naar huis makkelijker te maken voor CVA-revalidanten. Sevagram neemt sinds medio maart ook deel aan het OTHER Project. Mandy Coolen, ergotherapeut bij Sevagram Behandelzorg, geeft meer uitleg over het onderzoek binnen Geriatrisch Revalidatiecentrum Plataan.

“De overgang van een revalidatiecentrum naar huis, kan voor cliënten best lastig zijn vanwege de gevolgen van een beroerte. Een beroerte kan invloed hebben op het lichaam, het denkvermogen maar ook op emoties. Dit alles bij elkaar kan het moeilijk maken om het gewone dagelijkse leven op te pakken en we zien dan ook vaak dat mensen thuis minder bewegen. Maar er is een manier om te helpen: met online coaching en het monitoren van activiteiten. Dit kan ervoor zorgen dat iemand die een beroerte heeft gehad, meer (zelf)vertrouwen krijgt en beter herstelt.” 

“Het doel van het project OTHER is dus om de overgang van Plataan naar huis makkelijker te maken voor CVA-revalidanten,” legt Mandy uit. “Hiervoor maken we gebruik van een interventie die bestaat uit sensoren en (online) coaching in de thuissituatie. Revalidanten dragen gedurende drie maanden overdag een sensor die hun bewegingen meet tijdens alle dagelijkse activiteiten. De sensor koppelt de informatie terug en wij kunnen deze inzien via een web-based applicatie. Zo krijgen wij een goed zicht op de beweeglijkheid van de cliënt.  

“Binnen Plataan zijn vijf medewerkers OTHER-geschoold, legt ergotherapeut Femke Zeptner uit, Mandy en ik starten het coaching traject klinisch op, waarbij we de cliënt laten kennismaken met het dragen van de sensor en geven we meer uitleg over de app. Ook starten we hier al met de coaching. In de thuissituatie zal de eerstelijns ergotherapie behandeling worden opgepakt door onze collega’s: Renate Schröder, Alessandro Treep en Lea Gnida".  

Bijdrage Onderwijs en Onderzoek 

In dit project werken 4 hogescholen samen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam. Zij zetten in op een duurzame onderzoekssamenwerking met het Radboudumc en het Amsterdam UMC. Ergotherapiestudenten van deze hogescholen dragen bij aan het onderzoek door middel van afstudeerprojecten. 

De resultaten van het OTHER-project worden geïntegreerd in de opleidingen van het eigen studieprogramma zodat aankomende ergotherapeuten al tijdens hun opleiding leren over deze manier van werken. 

De kennis die het projectteam over deze ergotherapie-interventie verzamelt en het wetenschappelijk bewijs dat zij op basis van deze studie vaststellen, draagt bij aan de onderzoekslijn Technologie voor het ondersteunen van dagelijks functioneren, van het HvA-lectoraat Ergotherapie. 

De kennis van het OTHER-project draagt bij aan de thema’s Gezond Ouder Worden en Mensen in Beweging van het Centre of Expertise Urban Vitality

0900 777 4 777

+