×
16-05-2024

Onthulling Social Sofa bij zorgcentrum Tobias

Op donderdag 15 mei vond om 14.30 uur de officiële onthulling van de ‘Social Sofa’ bij Zorgcentrum Tobias plaats. Marco Peters, wethouder van Ouderenbeleid van Gemeente Heerlen, Peter Frolichs, voorzitter van de wijkraad ‘De Groene Wijk’, mevrouw Hermans van afd. ter Aar en vrijwilliger Mariel Vluggen hebben samen met directeur Frank Otten van Sevagram cluster Heerlen Zuid de gloednieuwe mozaïeken bank feestelijk onthuld. Deze Social Sofa is een samenwerking van bewoners en vrijwilligers van zorgcentrum Tobias, familie, buurt- en wijkgenoten in Heerlen.

Kunstproject
De aftrap van dit project was op donderdag 28 september 2023. Brigitta Santegoeds: “We hebben van maandag tot en met vrijdag met veel passie en gedrevenheid aan de Social Sofa gewerkt. De vrijwilligers kwamen elke week trouw een handje helpen. Veel bewoners waren al vroeg in de ochtend in de Gasterie en stonden te popelen om aan dit kunstproject te werken. Ze hadden er ontzettend veel plezier in. Sommige vrijwilligers werden een maatje van een bewoner. En iedere vrijdag werd door een vrijwilliger vers fruit aan de tafels geserveerd. Dit fruit werd gesponsord door de plaatselijke supermarkt in de wijk. Hoe leuk is dat!”.
 

Afgezien van dat er in de Gasterie hard gewerkt werd aan de Social Sofa, gingen de wekelijkse activiteiten in Tobias gewoon door, zoals rolstoeldansen en zingen. De deelnemers van de Social Sofa zongen en dansten vrolijk op de muziek mee terwijl de mozaïeksteentjes op de bank werden geplakt. Het zingen zit menig deelnemer in het bloed en dat heeft zelfs geleid tot een eigen ‘Tobias Social Sofa lied’. Samen werden honderden mozaïeksteentjes op deze Social Sofa geplakt. En het resultaat mag er zijn: een mooie ontmoetingsplek voor jong en oud.

Door en voor bewoners en buurtgenoten
De Social Sofa is een kunstproject van en voor bewoners van zorgcentrum Tobias en hun familie, studenten van het Vista college, studenten Geneeskunde, wijk- en buurtbewoners van de wijken Bekkerveld en Aarveld in Heerlen, vrijwilligers en medewerkers van Sevagram onder begeleiding van Brigitta Santegoeds, projectleider Kunst en Cultuur.

Wethouder Marco Peters van Ouderenbeleid: “Wat een geweldig resultaat! Complimenten daarvoor. Naast een fysieke Social Sofa, heeft het ook op een gezellige en kunstzinnige manier verbinding tussen jong en oud tot stand gebracht. Deelnemers hebben elkaar beter leren kennen en de persoonlijke gesprekken hebben gezorgd voor meer begrip. En juist dat is heel waardevol."

Community Care
Dit Social Sofa project is een mooi voorbeeld van Community Care dat ondersteund wordt door Gemeente Heerlen, Frisse Wind en Stichting Sevagram Verwenzorg. Op een Social Sofa komen buren weer met elkaar in contact. Zo werk je aan een betere band met de buren.

Sevagram wil met Community Care een ontwikkeling in gang zetten. Een beweging van iedereen die in een wijk kan bijdragen aan wonen, welzijn en zorg voor de oudere buurtgenoten. We zorgen voor elkaar. In de wijk, in de aanleunwoningen en in en met de zorgcentra. Steeds meer en steeds beter. Dat is heel bemoedigend en fijn.

 

0900 777 4 777

+