×
30-04-2024

Mooie samenwerking met een evenzo mooi resultaat

Bij Sevagram ontstond, in het kader van ‘waardig afscheid’ het idee om voor zowel cliënten als familieleden een zogenoemd troostkoffer in het leven te roepen. Een koffer gevuld met spullen die troost bieden op het moment dat een stukje extra aandacht, medeleven en informatie meer dan welkom zijn. Het idee op zich was prima, maar bij wie kun je terecht voor een dergelijk omvangrijk project voor het vervaardigen van 22 troostkoffers (voor elke Sevagram locatie één)?

Bedenker en initiatiefnemer Kelly Schmitz, verpleegkundige i.o. in Zorgcentrum Langedael, woont in het Heuvelland in de buurt van De Kornuiten van Koraal in Lemiers. De Kornuiten is gelieerd aan Stichting Koraal die voor en met mensen van alle leeftijden met ernstige (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen werkt.
“Kelly is een graag geziene gast hier bij De Kornuiten”, vertelt Juliette Demollin, projectleider. “Ze woont op een steenworp afstand en weet dat we behalve zorg ook, als erkend leerbedrijf, onderwijs en arbeid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat we reeds diverse leuke projecten hebben gedaan voor bijvoorbeeld gemeente Vaals, zoals ‘het wandelend stadsbos’, waarbij we mooie bloembakken hebben gemaakt. In Vijlen hebben we zelfgemaakte tafels en banken geplaatst en bij de Bold Rooftopbar in Maastricht prachtige lounge banken. Zodoende de vraag van Kelly of wij haar idee voor het maken van troostkoffers zouden willen uitvoeren. Vanwege onze reeds goede onderlinge relatie met Sevagram en de mooie uitdaging zeiden wij hierop uiteraard geen nee.”

Eigen werkplaats
“Alle werkzaamheden voeren wij ‘in huis’ uit”, aldus groepsleider en timmerman Paul Frijns. “Zo ook het troostkoffer-project dat volledig onder eigen beheer in onze loods achter het restaurant heeft plaatsgevonden. Bijna al onze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligers, studenten en enkele vaste medewerkers zijn bij het project betrokken geweest. De één wat intensiever dan de ander, maar dat maakt hier niets uit, zolang men maar plezier heeft in hetgeen gedaan wordt. Een geluk dat we de loods bijtijds met een kwart uitgebreid hebben, waardoor er voldoende bewegingsruimte was. Vanwege de omvang van het project was dit wel wenselijk. Al het materiaal, dat overigens bewust op duurzaamheid is uitgekozen, konden we hier goed kwijt om het vervolgens met de hand en onze machines te kunnen bewerken.”

Goede investering
Zonder het stellen van een keiharde deadline is het project in december 2023 gestart en eind april 2024 naar ieders tevredenheid bij Sevagram opgeleverd. Daar zijn de troostkoffers gevuld en verspreid naar alle locaties. “Mochten we in de toekomst weer een soortgelijke vraag vanuit Sevagram krijgen, staan we graag tot hun beschikking. We moeten immers toch voor zorgen dat we leuke opdrachten binnenhalen voor onze cliënten. Alle inkomsten uit dit soort projecten gaan daarom rechtstreeks terug naar voorzieningen, materialen en gereedschappen voor De Kornuiten, waarmee een zekere en mooie toekomst van onze mensen gewaarborgd blijft”, aldus een trotse Juliette.

 

0900 777 4 777

+