×
06-07-2023

Koken mét en vóór bewoners bij Elfershof

Gezond koken is een steeds populairder geworden bezigheid. Zo ook bij Sevagram! Tijdens de pilot op dinsdag 4 juli vond een ware culinaire happening plaats, waarbij de bewoners zelf een heerlijke maaltijd in Elfershof hebben bereid.

Het idee ontstond bij Mieke van der Nat, vrijwilliger bij de Onvergetelijke Kookclub van Alzheimer Maastricht, waar vrijwilligers mét en vóór mensen met dementie en hun naasten koken. “Als planetree-coördinator bij Sevagram dacht ik gelijk aan onze eigen bewoners. Sander Tasma, persoonlijk begeleider bij Zorgcentrum Elfershof, liep al langer rond met hetzelfde idee om vers te koken voor bewoners. Via Sevagram Innovatie Community werden wij toen met elkaar in contact gebracht.”

Verwenzorg
Na een aanvraag voor een bijdrage door Verwenzorg was het bestuur gelijk enthousiast, waarna een bedrag beschikbaar werd gesteld om een pilot te draaien bij Elfershof.

Pilot
Nadat de bewoners zelf een driegangen menu hadden samengesteld, verdeelde de van Oranjehof ingevlogen kok Marjon Rutjens ter plekke de keukentaken. De één sneed de aardbeien voor het nagerecht, terwijl de ander zich bezig hield met het snijden van de tomaten voor de brochetta. Weer andere deelnemers zorgden voor de tafelschikking en het vouwen van de servetten.

Natafelen
Uiteraard heeft iedereen zich het diner daarna goed laten smaken. Vooral het natafelen vonden de deelnemers erg gezellig. Waar bewoners normaliter direct na het eten naar hun kamer gaan, bleven ze nu nog wat nakletsen. “Wij hopen dan ook dat deze gezonde, tevens gezellige activiteit Sevagram breed uitgerold kan worden…..de toon is in ieder geval gezet!”, lacht Mieke.
Het was een geslaagde kookbeleving die volgens alle aanwezigen zeker voor herhaling vatbaar is!

 
 

0900 777 4 777

+