×
01-03-2023

Is dementie vooraf te voorspellen? Alzheimer onderzoekfonds Limburg geeft uitleg tijdens online talkshow

Op 14 maart  organiseert Alzheimer onderzoekfonds Limburg vanaf 19.30 uur een online talkshow over het voorspellen van dementie en de diverse onderzoeksmethoden binnen Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+. Te gast zijn psychologen Inez Ramakers en Dymphie in de Braek, prof. moleculaire epidemiologie Pieter Jelle Visser en neuropsycholoog Willemijn Janssen.

Dinsdag 14 maart 2023: online talkshow

Kun je dementie vooraf voorspellen? En wil je eigenlijk wel weten of je een grotere kans hebt op dementie?

Het is een misschien wel de meest fascinerende vraag bij dementie onderzoek. Wat verklaart de enorme verschillen tussen mensen met alzheimereiwitten in het brein? De één heeft deze eiwitten en zit als gevolg daarvan in een gevorderd stadium van dementie. Bij een ander zien we evenveel hersenschade, maar diegene is scherp van geest en staat midden in het leven. Op 14 maart  organiseert Alzheimer onderzoekfonds Limburg vanaf 19.30 uur een online talkshow over het voorspellen van dementie en de diverse onderzoeksmethoden binnen Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+. Te gast zijn psychologen Inez Ramakers en Dymphie in de Braek, prof. moleculaire epidemiologie Pieter Jelle Visser en neuropsycholoog Willemijn Janssen.

Er zitten enorme verschillen tussen de effecten van alzheimereiwitten. Waardoor dat komt is onduidelijk. Maar liefst één op de drie 70-plussers heeft schadelijke alzheimereiwitten in het brein, zonder last te hebben van dementie. Hoe kan dit? Wat gebeurt er diep in het brein, dat verklaart waarom schijnbaar gelijke mensen toch totaal andere gevolgen ondervinden van alzheimereiwitten? Zit het in geslacht, genen, bevolkingsgroep, hart- en vaatziekten of misschien wel in de manier waarop je in het leven staat? Als we weten wat beschermt tegen de ziekte van Alzheimer, dan kunnen we misschien een behandeling mogelijk maken, zodat dat iedereen kan profiteren van de resultaten van het onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg.

Het verschil zit in de weerbaarheid van mensen tegen deze schade. Dit verklaart waarom de één dementie krijgt door alzheimereiwitten en de ander niet, maar ook waarom de ziekte bij de één zo snel gaat en bij een ander veel langzamer. Tijdens deze talkshow komen artsen en psychologen aan het woord over het voorspellen van dementie, de verschillende onderzoeksmethoden, preventie en psychologische begeleiding.

Het webinar is gratis bij te wonen en wordt gepresenteerd door Kirsten Paulus. Aanmelden kan via mail: samenvooruitmetdementie@gmail.com. Vermeld s.v.p. je naam, adresgegevens en telefoonnummer. Na je aanmelding ontvang je een link en password, waarmee je snel en veilig toegang krijgt tot de livestream. Telefonisch aanmelden kan via: 06 50739831.

0900 777 4 777

+