×
01-12-2023

Foto-expositie van 100-jarigen van Humberto Tan komt naar Sevagram in Heerlen

Fotomuseum aan het Vrijthof en Sevagram werken de komende vier maanden samen om een aantal foto’s van de expositie ‘Morgen gaat het beter’ op diverse locaties van Sevagram in Zuid-Limburg te exposeren. De locatie Plataan in Heerlen is in december aan de beurt. Vanaf 4 t/m 8 december is de mini-tentoonstelling voor iedereen te zien. Vrijdag 8 december zal Erik de Jong, directeur van het Fotomuseum aan het Vrijthof, om 14.00 uur de expositie in Plataan officieel openen.

Vitaal ouder worden
Hoe leuk is dat... prachtige foto’s van niemand minder dan Humberto Tan te kunnen delen met de bewoners van Sevagram, hun familie en de medewerkers. De expositie bestaat uit een indrukwekkende selectie close-up portretten van 100-jarigen en foto’s van hun handen en interieur. De nostalgische zwart-wit fotografie gaat vergezeld van inspirerende interviews, gebaseerd op de gesprekken die Humberto Tan met meer dan honderd 100-jarigen heeft gevoerd in Nederland en Suriname. In die gesprekken stelde hij ze vier dezelfde levensvragen over hun geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen. Ook vroeg hij om een gezondheidstip.

Het resultaat is een prachtige verzameling foto’s en interviews, die soms indringend, ontroerend, vrolijk of verdrietig zijn. En meestal zijn ze dat allemaal tegelijk. Het schetst een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw en levert verrassende inzichten op aan levenservaring.

Humberto Tan gelooft in de kracht van ouderen. 'Morgen gaat het beter', sluit aan bij de rode draad die hij tijdens zijn gesprekken begon te ontdekken. Naast de wijsheid, energie en vitale gezondheid van de 100-plussers, viel hem het eindeloze optimisme op om vooruit te blijven kijken. Geluk zit in de kleine momenten, vaak met familie en vrienden, die het leven de moeite waard maken.

Programma vrijdag 8 december

14.00 uur:     Welkom door Frank Otten, directeur Sevagram Heerlen.

14.15 uur:     Opening door Erik de Jong, directeur van het Fotomuseum.

14.30 uur:    Lezing over ‘Vitaal ouder’ door Colin Rosenau en Sophie Wimmers van Alzheimer Centrum                      Limburg van het Maastricht UMC+.

Een goed werkend geneesmiddel voor dementie, dat is er helaas nog niet. Dit wil echter niet zeggen dat we niets aan het ziekteproces kunnen doen. Alzheimer Centrum Limburg in is gespecialiseerd in de relatie tussen leefstijl van mensen, hersengezondheid en gezond ouder worden. In meerdere van hun onderzoeken is naar voren gekomen dat een gezonde leefstijl de kans op dementie kan verkleinen en het ziekteproces zou kunnen afremmen. Maar wat houdt een gezonde leefstijl eigenlijk in en welke stappen kunt u zelf concreet ondernemen om vitaal te blijven?

Colin Rosenau en Sophie Wimmers, twee jonge onderzoekers Alzheimer Centrum Limburg, zullen u in een interactieve sessie het belang van een gezonde leefstijl toelichten. Ook geven ze enkele tips en tricks wat u zelf kunt doen en hoe u zelf met uw hersengezondheid aan de slag kunt gaan.

Vanaf 15.00 uur kan iedereen onder het genot van een drankje de foto’s bekijken. De toegang is gratis en het adres van Plataan is Henri Dunantstraat 3 in Heerlen.

Podcasts
Naast de tentoonstelling hebben ook gesprekken met bewoners van Sevagram plaatsgevonden over vier levensvragen die Humberto Tan ook stelde aan de mensen die hij fotografeerde. Deze interviews zijn te beluisteren via YouTube.

0900 777 4 777

+