×
09-11-2023

Foto-expositie van 100-jarigen van Humberto Tan komt naar Sevagram

Fotomuseum aan het Vrijthof en Sevagram werken de komende vier maanden samen om een aantal foto’s van de expositie ‘Morgen gaat het beter’ op diverse locaties van Sevagram te exposeren.

De Maastrichtse locatie Scharwyerveld bijt het spits af. Vanaf 20 t/m 27 november is de mini-tentoonstelling voor iedereen te zien. Maandag 20 november zal Erik de Jong, directeur van het Fotomuseum aan het Vrijthof, om 14.00 uur de expositie in Scharwyerveld officieel openen.

Hoe leuk is dat... prachtige foto’s van iemand niet minder dan Humberto Tan te kunnen delen met de bewoners van Sevagram, hun familie en de medewerkers. De expositie bestaat uit een indrukwekkende selectie close-up portretten van 100-jarigen en foto’s van hun handen en interieur. De nostalgische zwart-wit fotografie gaat vergezeld van inspirerende interviews, gebaseerd op de gesprekken die Humberto Tan met meer dan honderd 100-jarigen heeft gevoerd in Nederland en Suriname. In die gesprekken stelde hij ze vier dezelfde levensvragen over hun geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen. Ook vroeg hij om een gezondheidstip.

Morgen gaat het beter
Het resultaat is een prachtige verzameling foto’s en interviews, die soms indringend, ontroerend, vrolijk of verdrietig zijn. En meestal zijn ze dat allemaal tegelijk. Het schetst een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw en levert verrassende inzichten op aan levenservaring.

Humberto Tan gelooft in de kracht van ouderen. 'Morgen gaat het beter', sluit aan bij de rode draad die hij tijdens zijn gesprekken begon te ontdekken. Naast de wijsheid, energie en vitale gezondheid van de 100-plussers, viel hem het eindeloze optimisme op om vooruit te blijven kijken. Geluk zit in de kleine momenten, vaak met familie en vrienden, die het leven de moeite waard maken.

Programma 20 november

14.00 uur:      Welkom door Irene Mulder, directeur a.i. van Scharwyerveld.

14.15 uur:      Opening door Erik de Jong, directeur van het Fotomuseum.

14.30 uur:      Een lezing over Gezond ouder worden en het programma ‘Partner in Balans’ door Maud Daemen van Alzheimer Centrum Limburg, Maastricht UMC+.

Partner in Balans
Het programma ‘Partner in Balans’ richt zich op het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers van mensen met dementie, Parkinson en Huntington en het behouden van een goede relatie en gezonde balans in het dagelijks leven. Hoe kunnen een partner en de kinderen enerzijds toekomen aan hun eigen behoeften en gezond blijven, en anderzijds omgaan met veranderingen, onzekerheden en geleidelijke toename van zorg van partner, je vader of moeder? Partner in Balans helpt familieleden en naasten om te gaan met deze veranderingen, om de zorg langer vol te houden en om meer te kunnen genieten.

Vanaf 15.00 uur kan iedereen onder het genot van een drankje de foto’s bekijken. De toegang is gratis en het adres van Scharwyerveld is Daaldersruwe 93 in Maastricht.

Podcasts
Naast de tentoonstelling vinden er op Scharwyerveld gesprekken met bewoners van Sevagram plaats over vier levensvragen die Humberto Tan ook stelde aan de mensen die hij fotografeerde. Deze interviews zullen te beluisteren zijn via YouTube.

0900 777 4 777

+