×
08-09-2023

Do’s and don’ts in WhatsApp-groepen

WhatsApp-groepen op het werk zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van communicatie tussen collega’s. Het is een snelle en handige manier om informatie te delen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze groepen nuttig blijven?

Hier zijn enkele do’s en don’ts:

Do’s

 • Gebruik de WhatsApp-groep alleen voor werk gerelateerde berichten
 • Wees beknopt en duidelijk
  Vermijd lange berichten en houd het simpel. Het is ook belangrijk om duidelijk te zijn in je berichten en geen afkortingen te gebruiken die voor anderen onbegrijpelijk zijn.
 • Houd het professioneel
  WhatsApp-groepen op het werk moeten professioneel blijven. Vermijd dus persoonlijke berichten en grapjes die ongepast kunnen zijn. Zorg ervoor dat je berichten altijd respectvol zijn en dat je de juiste taal en toon gebruikt.
 • Gebruik de groep niet als chatroom
  Een WhatsApp-groep is niet bedoeld als chatroom voor algemene gesprekken. Zorg ervoor dat je de groep alleen gebruikt voor werk gerelateerde zaken en houd persoonlijke gesprekken buiten de groep.
 • Reageer snel
  Als je een bericht in de groep ontvangt, reageer dan zo snel mogelijk. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte blijft en dat er geen vertraging optreedt in de communicatie.

Don’ts

 • Overlaad de groep niet met nutteloze berichten
 • Vermijd lange discussies
  Een WhatsApp-groep is niet de juiste plek voor lange discussies. Vermijd daarom het voeren van lange gesprekken in de groep. Als een gesprek te lang wordt, verplaats het dan naar een persoonlijk gesprek of bel een vergadering in.
 • Stuur geen vertrouwelijke en cliëntgerichte informatie
 • Het delen van persoonsgegevens moet in zijn algemeenheid zoveel als mogelijk worden vermeden. Gegevens en namen van cliënten zijn sowieso een don’t, inclusief het delen van foto’s.
 • Gebruik geen ongepaste taal of toon
 • Stuur geen berichten buiten werktijden
  Respecteer de privétijd van je collega’s en stuur geen berichten buiten werktijden, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Iedereen heeft recht op een gezonde balans tussen werk en privéleven, en het constant ontvangen van berichten buiten werktijd kan een negatief effect hebben op de productiviteit en het welzijn van je collega’s.

Let op privacy en beveiliging
Een ander belangrijk aspect van het gebruik van WhatsApp op het werk is privacy en beveiliging. Werkgevers moeten erop toezien dat de privacy van de werknemers wordt beschermd en dat er geen vertrouwelijke informatie wordt gedeeld via de WhatsApp-groep. Werkgevers moeten ook ervoor zorgen dat de groep beveiligd is en dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot de groep. Het is belangrijk om de groep regelmatig te controleren en eventuele inbreuken op de privacy of beveiliging te rapporteren en op te lossen.

0900 777 4 777

+