×
06-07-2023

10 Tips om warme dagen -beter- door te komen

Prachtig (en warm) weer... heerlijk! Helaas blijft de hitte wel in je huis of op je werkplek hangen en dat is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust of prettige werkomgeving. Hieronder een aantal tips om de nacht én dag zo koel mogelijk door te komen ondanks het warme weer.

1. Hou de warmte buiten.
De ramen lekker openzetten is een hele natuurlijke reactie bij mooi weer. Maar wanneer de temperaturen langdurig hoog zijn dan kun je overdag beter alle ramen en gordijnen dichthouden. Op deze manier sluit je de warme lucht buiten. Wanneer ’s avonds de temperatuur weer is gedaald, zet dan wel lekker de ramen tegen elkaar open voor de nodige frisse lucht.

2. Zorg voor elkaar: kwetsbare cliënten én medewerkers.
Zorg voor elkaar en wees alert op kwetsbare cliënten én collega’s. Cliënten en collega’s die lijden aan COPD of hartfalen, maar ook zwangere medewerkers zijn op warme dagen extra kwetsbaar. Ga samen met de coördinator zorg en welzijn en/of teammanager zorg na welke cliënten extra kwetsbaar zijn en maak op tijd passende afspraken. Vanzelfsprekend in afstemming met familie.

Bespreek ook met elkaar of er kwetsbare collega’s zijn die wellicht tijdelijk beter op een andere afdeling ingezet kunnen worden of tijdelijk belast worden met andere taken.

3. Maak een koude ‘deken’.
Men zegt dat de Egyptenaren een lap vochtig maakten met koud water en daaronder sliepen. Dit kan natuurlijk ook met een vochtig T-shirt dat met bijvoorbeeld een plantenspuit vochtig is gemaakt. Zorg wel dat je het matras beschermt tegen deze vochtige ‘deken’.

4. Koel je kussen.
De meeste warmte verlies je via je hoofd. Dus wanneer je een koel kussen hebt, koelt je hele lichaam af. Er zijn speciale gelpads bij de drogist te koop die normaliter gebruikt worden bij zwellingen. Maar wanneer je deze gelpads in de vriezer legt en vlak voor het slapen gaan onder je kussen legt dan kun je telkens je kussen omdraaien wanneer dit te warm wordt.

Je kun natuurlijk ook overdag je kussensloop in de vriezer leggen en vlak voor het slapen gaan om je kussen doen. Dat is pas heerlijk koel.

Bovendien zijn er speciale boekweitkussens te koop. Het voordeel van zo’n kussen is dat het de warmte van ons lichaam niet absorbeert en daardoor lekker lang koel blijft. Zeker wanneer je ze een tijdje in de vriezer legt.

5. Koel je voeten.
Sommige mensen kunnen in de winter niet slapen wanneer ze koude voeten hebben, waarschijnlijk hebben deze mensen in de zomer last met het in slaap vallen wanneer ze warme voeten hebben. Dus stap vlak voor het slapen gaan even met je voeten onder een koude douche of kraan om je warme voeten te koelen.

Een andere manier om je voeten te koelen is door je sokken nat te maken met koud water en ze tijdens het slapen aan te houden.

6. Kom koel je badkamer uit.
Neem, wanneer het al de gehele dag zo warm is, een heerlijke verkoelende douche. Maar let erop dat het water niet te koud is want dan moet je lichaam juist weer heel hard werken om de lichaamstemperatuur te verhogen. Lauwwarm of iets koeler douchen dan dat je anders doet, werkt al heel verfrissend.

7. Koel je nek.
Wanneer de nek afkoelt dan helpt dit de rest van het lichaam om ook af te koelen. Dit kan met een koud kompres of een koude, natte doek maar het kan ook met een waterflesje dat een tijdje in de vriezer heeft gelegen. Dit verkoelen is ook erg lekker op je polsen, enkels, voorhoofd en knieholten.

8. Pas je activiteiten overdag aan.
Bij hoge(re) temperaturen kan het menselijk lichaam de warmte moeilijk kwijt en bestaat het risico op oververhitting. In ernstige gevallen leidt dit tot warmte-uitputting en zelfs tot hitteberoerte. Een manier om dit te voorkomen is het bewust plannen van je activiteiten. Vraag jezelf af of je deze activiteiten daadwerkelijk NU moet doen of dat het ook met creatief denken op een ander moment kan. Bijvoorbeeld tijdens vroege ochtenduren of wellicht pas een dag later wanneer het wat koeler is.

9. Houd je vochtgehalte op peil.
Hoe je het ook wendt of keert: je moet genoeg drinken als het warm is. En zowel warm als koud drinken hebben voor- en nadelen. De gedachte achter een warme kop thee met warm weer is dat we gaan zweten vanaf een bepaalde kerntemperatuur. Een kopje thee kan ervoor zorgen dat je lichaam net die grens overgaat en gaat zweten, waardoor je weer afkoelt.

Maar ook koude dranken helpen, daarmee onttrek je juist de warmte aan je lichaam. Maar het is wel zo dat je lichaam daarop reageert. Het lichaam denkt ook: ik knijp mijn vaten dicht en houd de warmte vast. Koude dranken zijn dus iets minder effectief dan mensen denken, maar zorgen wel voor verkoeling.

Om zeker te weten dat je voldoende drinkt, is het verstandig om een flesje te vullen met water. Zo zie je beter wat je écht drinkt op een dag en ga je er bewust mee om. 

10. Check je medicatie.
Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.



Raadpleeg ook het hitteprotocol zoals dat op KISS staat:

https://kiss.sevagram.nl/iDocument/?DocumentID=a982715f-22da-41e6-bcec-09791f805d0b

0900 777 4 777

+