×
23-11-2022

Sevagram wil omwonenden van verpleeghuizen meer betrekken bij zorg ouderen.

Sevagram trekt de buurt in om omwonenden te betrekken bij de zorg voor ouderen uit de wijk. Op die manier wil de zorginstelling de toenemende vergrijzing opvangen.

Het project Community Care wordt in eerste instantie uitgerold in Valkenburg, Maastricht en Heerlen-Noord. „Valkenburg is mijn proeftuin”, zegt wijkcoördinator Bianca Bertram. Sevagram heeft daar drie complexen: verpleeghuis Valkenheim, zorgcentrum Oosterbeemd en het Geerlingshospice.

Handjes
Sevagram voorziet in de nabije toekomst een groot tekort aan opvangplaatsen in de bestaande instellingen. Dat komt vooral door een gebrek aan gekwalificeerde medewerkers, vermoedt directiesecretaris Lars Nicolaes: „We kunnen er wel een nieuw zorgcentrum bij zetten, maar als we geen handjes hebben om te helpen, schieten we daar niets mee op.”

Via het driejarig project Community Care, dat Nicolaes en Bertram deze week hebben toegelicht voor de raadscommissie in Valkenburg, wil Sevagram de buurt inschakelen om ouderen thuis ‘meer kwaliteit van leven’ te bieden. „Vaak zijn daar al verschillende instellingen actief”, legt Bertram uit. „Door meer samen te werken kun je wellicht meer doen dan in je eentje.”

Buren
Daarbij kijkt Sevagram ook naar buren die af en toe een handje kunnen toesteken. Op zijn beurt stelt de zorginstelling haar eigen gebouwen in Valkenburg open voor mensen uit de buurt. Bertram: „Kom ’s avonds een kopje koffie drinken in Oosterbeemd. Dan kom je zelf onder de mensen, en de bewoners van Oosterbeemd kunnen gezellig een praatje maken.”

Om dat contact te stimuleren, zal Sevagram regelmatig kleinschalige activiteiten organiseren voor bewoners en mensen uit de buurt. Zo heeft de afdeling Verwenzorg van Sevagram dinsdag in Valkenheim en Oosterbeemd een clinic met oud-atlete en televisiepresentator Olga Commandeur georganiseerd.

Aanjager
Sevagram ziet zichzelf daarbij in de eerste plaats als ‘aanjager’. „Ook wij kunnen niet alles zelf”, benadrukt Nicolaes. „Als mensen langer thuis moeten blijven omdat er geen plek is in de zorgcentra zullen we ervoor moeten zorgen dat hun woning op tijd wordt aangepast. Dat is iets wat de woningstichtingen zullen moeten doen. Maar wij kunnen wel wijzen op het belang daarvan.”

Bron: De Limburger - René Willems

0900 777 4 777

+