×
06-06-2023

Schilderkunst Gouden Eeuw inspireert bewoners Ter Eyck Heerlen: ‘Kunst en cultuur dragen bij aan gezondheid en welzijn’

Vandaag in De Limburger: Bewoners van Sevagrams zorgcentrum Ter Eyck in Heerlerheide verdiepten zich onlangs in de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Van Rembrandt via Frans Hals tot Johannes Vermeer.

Het resultaat? Een mini expositie van negen kleurrijke schilderijen. Gemaakt naar een sfeervol stilleven van Rachel Ruysch, de bekende Amsterdamse schilder van bloemen. „Dat had duidelijk de voorkeur”, legt projectleider Kunst & Cultuur Brigitta Santegoeds uit. „Met hulp van vrijwilligers en medewerkers heeft iedereen daar een eigen interpretatie van gemaakt. In een persoonlijke signatuur en stijl waardoor een gevarieerde collectie is ontstaan. Door te werken met pastelkrijt en daarmee te greinen zijn de contouren van het origineel op canvas overgezet. Vervolgens bouwde elk in lagen zijn werk op met acrylverf om het erna af te werken met vernis als finishing touch. Zo krijg je er diepte in.”

Geconcentreerd 
Daags na Koningsdag zijn de kunstwerken onthuld onder het genot van koffie en thee met gebak. „En daar zijn we trots op”, glunderen Aart Bergsma (77), Joke Haze (66), Madeleine Lemmens ((93), Siglinde Gredler (82) en Annie Smeisters (88) enthousiast. „We hebben er vier workshops met passie geconcentreerd en hard aan gewerkt, het was sjiek om dat met zijn allen te doen. Je zit gezellig samen, helpt je buurvrouw als ze vastloopt, je praat en lacht wat af en inspireert elkaar om het beste uit jezelf te halen. Waar het fout ging, lieten we de verf drogen en begonnen we gewoon opnieuw. Al hebben sommigen problemen met hun handen of ogen. De ouderdom hè, wat wil je.”

Verder was het hartstikke fijn om ‘publiek’ te hebben dat complimentjes gaf, zegt het vijftal. „Ook dat maakt dat we een volgende keer beslist meedoen. Bijvoorbeeld porselein beschilderen of een wijnkoker decoreren.”

Geleerd
Op Siglinde en Madeleine na had niemand ooit getekend of geschilderd. „Des te knapper dat de resultaten zo fraai zijn geworden”, vindt de groep eensgezind. „Bovendien hebben we het nodige geleerd over schilderkunst in de Gouden Eeuw. Eerder al was er aandacht voor popart, schilderen op muziek, de Nachtwacht en het Rijksmuseum on Tour. Bij die laatste activiteit zijn replica’s van kunstwerken uit het Rijksmuseum bij veel locaties van Sevagram te zien geweest of binnenkort nog te bekijken.”

Brigitta Santegoeds: „Kunst en cultuur zijn belangrijk. Het draagt bij aan het geluk van onze bewoners en heeft een positief effect op hun gezondheid en welzijn. Dat besef is er gelukkig steeds meer.”

De Negen van Ter Eyck zijn te bezichtigen op afdeling 1, tegenover de Gasterie in zorgcentrum Ter Eyck, Keekstraat 3 in Heerlerheide.
 

De groep ouderen die een schilderij maakten met de Gouden Eeuw als inspiratiebron. — © Marc Ploum

Bron: De Limburger 
Foto: Marc Ploum

0900 777 4 777

+