×
09-07-2024

Pim Steerneman in dagblad de Limburger over intentie fusie met Keerderberg

René Willems van dagblad de Limburger sprak met Pim Steerneman, voorzitter Raad van Bestuur van Sevagram over de intentie te fuseren met Stichting de Keerderberg.

Lees hier het interview in dagblad de Limburger van 9 juli 2024. 

Missiehuis van Keer gaat op in Sevagram: Keerderberg wordt middelpunt nieuwe wijk

Cadier en Keer - Het voormalig Missiehuis en stichting De Keerderberg in Cadier en Keer gaan op in zorgorganisatie Sevagram. Er komen ruim zestig plekken voor mensen die zorg nodig hebben bij.

Sevagram ziet in Cadier en Keer de mogelijkheid om zijn idee van community care verder uit te rollen. Hierbij is het de bedoeling dat iedereen in een wijk kan bijdragen aan wonen, welzijn en zorg van de oudere wijkgenoten. Vastgoedontwikkelaar 3W bouwt straks een nieuw wijkje tussen de bestaande bebouwing in Keer en het Missiehuis, waarbij dat voormalige klooster moet uitgroeien tot het middelpunt van die nieuwe wijk.

Buurt

In Valkenburg ontwikkelt Sevagram eenzelfde plan rond zorgcentrum Oosterbeemd. „Wij willen graag dat onze zorgcentra onderdeel van de buurt zijn”, zegt Pim Steerneman, voorzitter van de raad van bestuur. Buurtbewoners kunnen daar in en uit lopen en eventueel wat lichter werk voor hun rekening nemen. In de nieuwe wijk in Cadier en Keer kan 3W wellicht levensloopbestendige en seniorenwoningen realiseren, waarbij de bewoners kunnen terugvallen op de zorg van Sevagram als dat nodig is. „Maar ook zorgorganisatie Envida blijft daar gewoon actief”, benadrukt hij.

Paters

Het Missiehuis staat grotendeels leeg. Er wonen nog zeven paters van de Afrikaanse Missiën, die straks waarschijnlijk een eigen plekje krijgen in het nieuwe zorgcentrum. In het monumentale pand komen aangepaste kamers voor mensen met dementie of lichamelijke klachten. „We kunnen daarbij wat gradatie aanbrengen in de zwaarte van de zorg”, legt Steerneman uit.

Zorginstellingen mogen van het Rijk in principe geen extra zorgplekken meer toevoegen aan hun bestaande capaciteit. Sevagram ondervangt dat doordat zestig plekken in Heerlen vervallen door het sluiten van de verouderde zorgcentra Piushof en De Hollenhof. De bewoners van die complexen verhuizen naar het nieuwe zorgcentrum Douvenrade.

Restaurant

Bij het Missiehuis in Cadier en Keer is jaren geleden al een vleugel met 28 woningen voor mensen met dementie of somatische klachten gebouwd. "Die blijft", zegt Steerneman. "De oude vleugel wordt met een nieuwe corridor verbonden met het hoofdgebouw. In die doorgang is ook een restaurant voorzien voor bewoners en gasten."

Met het klooster neemt Sevagram ook het park rond het complex over. Daar is onder meer het kerkhof van de paters, een kruisweg en een Lourdesgrot te vinden. "De tuin krijgt een opknapbeurt", belooft Steerneman, "zodat dit cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft. Vanuit de tuin hebben wandelaars een schitterend uitzicht op Maastricht en het Maasdal."

Verbouwing

Sevagram en stichting De Keerderberg tekenden dinsdagmorgen een intentieovereenkomst. Daarmee is de procedure voor de verbouwing van het Missiehuis in feite in gang gezet. Steerneman verwacht dat in de loop van volgend jaar kan worden gestart met de werkzaamheden. Het nieuwe Keerderberg wordt dan in de loop van 2026 opgeleverd.

Tekst: René Willems, dagblad de Limburger. 

0900 777 4 777

+