×
25-02-2023

Mevrouw Laura Tummers viert haar 100ste verjaardag

Vandaag, 25 februari 2023,is het feest op de Sevagram-locatie Sint Anna in Welten. Mevrouw Laura Tummers viert haar 100ste verjaardag. Eerst samen met medebewoners en medewerkers in de gasterie van Sint Anna en iets later op de middag met familie in Auberge De Rousch.

Feest bij Sint Anna

Vandaag is het feest op de Sevagram-locatie Sint Anna in Welten. Mevrouw Laura Tummers viert haar 100ste verjaardag. Eerst samen met medebewoners en medewerkers in de gasterie van Sint Anna en iets later op de middag met familie in Auberge De Rousch.

“Ik heb een grote familie”, vertelt mevrouw Tummers. “Zelf kom ik uit een gezin van negen kinderen. Ik ben de derde. Mijn moeder was een trotse Haarlemse dame. Mijn vader komt uit Tegelen. We hebben als gezin altijd in Heerlen gewoond waar mijn vader werkte als architect. Soms pak ik samen met Esther (red. collega van Sint Anna) de duofiets en dan rijden we richting Voerendaal waar nog boerderijen staan die mijn vader heeft ontworpen.”

Beweeglijk type

Bewegen en actief bezig zijn, is de rode draad in het leven van mevrouw Tummers. “Ik was altijd al vreselijk beweeglijk. Ik deed van alles: gymnastiek, zwemmen, tennis… het maakte niet uit, als het maar bewoog. Mijn moeder stimuleerde dat, maar ze vond het ook belangrijk dat ik doorleerde. Bijna als vanzelfsprekend ging ik de opleiding Heilgymnastiek in Haarlem doen. Uiteindelijk werd ik fysiotherapeut. Een vak dat ik tot mijn pensioen met heel veel plezier heb uitgeoefend.”

Werken met kinderen

“Ik werkte onder meer bij de Maartenskliniek in Nijmegen waar ik kinderen met polio begeleidde. We oefenden veel samen en je zag dat het de kinderen echt hielp. Na Nijmegen ben ik in Heerlen gaan werken bij het toenmalige De Wever Ziekenhuis, nu Zuyderland. Ik werd plaatsvervangend hoofd van de revalidatie-afdeling. Ook hier heb ik veel met kleine kinderen gewerkt. Ook met kinderen met reuma. Dat gaf ontzettend veel voldoening.”

Loslaten

Drie jaar woont mevrouw Tummers nu bij Sint Anna. “In het begin was het moeilijk hoor. Ik ging op mijn 95ste nog alleen naar mijn neef en zijn gezin in de Verenigde Staten. Liep een reisbureau binnen, boekte en vertrok. Als je altijd je eigen leven hebt geregeld, dan is het lastig om die eigen regie los te laten. Maar het is niet anders. De geest wil nog wel, maar het lichaam doet een beetje moeilijk.”

Gymnastiekles

Toch heeft mevrouw Tummers haar genietmomenten. De fietstochtjes met Esther, waarbij ze regelmatig een bezoekje brengen aan de Weltervijver. Een plek die mooie herinneringen oproept. “Als kind heb ik vaak met mijn ouders bij de vijver gepicknickt.” Mevrouw Tummers raakt even ontroerd als we praten over haar liefde voor klassieke muziek. “Ik mocht graag naar een concert gaan. Gelukkig zijn er nu ook klassieke optredens hier bij Sint Anna.” Ook van de mooie omgeving waarin Sint Anna ligt, kan de jarige genieten. Ze wijst naar een boom die dichtbij haar zonnige balkon staat. “Als die straks weer volop in blad staat, is hij prachtig.” En ondanks haar mooie leeftijd, blijft mevrouw Tummers bewegen. “Ik doe nog elke dag oefeningen voor mijn rug en mijn gewrichten en val ook soms in als gymnastiekjuf, als de medewerker die de gymnastieklessen verzorgt afwezig is.”

Mevrouw Tummers kijkt even in gedachten naar ‘haar boom’ en besluit dan: “Ik heb een goed leven gehad. Het is belangrijk dat je blijft leren en dat je voor jezelf kunt zorgen. Ook en misschien wel juist als vrouw.”

0900 777 4 777

+