×
21-11-2023

Humberto’s portretten van 100-jarigen gaan op toernee langs zorgcentra van Sevagram

Enkele foto’s die mediaman Humberto Tan van 100-jarigen heeft gemaakt voor zijn expositie in het Fotomuseum aan het Vrijthof, zijn begonnen aan een reis langs zorgcentra van Sevagram. Vergezeld van een podcastserie met bewoners. „Hoe mooi is het om juist ouderen deze portretten te tonen.” Een interview met museumdirecteur Erik de Jong, journalist Niena Bocken en Sevagram over een bijzondere tentoonstelling op bijzondere locaties.

21 november 2023 in Dagblad De Limburger

„We zoeken voortdurend de verbinding met de buitenwereld, daarom hebben we zorgorganisatie Sevagram gevraagd om enkele van Humberto’s foto’s in hun zorglocaties te laten zien”, legt directeur Erik de Jong van het fotomuseum in Maastricht uit. „Hoe mooi is het om ook uitgerekend daar zwart-wit foto’s van honderdjarigen te tonen aan cliënten, bezoekers en medewerkers?”

Podcast

Journalist Niena Bocken maakt bovendien een podcastserie met bewoners van de zorgcentra. Die is vanaf eind november is te beluisteren via de podcast apps en Spotify. Haar affiniteit met ouderen komt voort uit haar werk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). „Ze hebben geleefd in een totaal andere tijd dan wij en moesten vaak heftige dingen doorstaan. Daarvan staan wij soms met onze oren te klapperen.”

De ouderen die Bocken spreekt blijken doorzetters. Velen hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. „Hoe zij daarover spreken kan ons veel leren en je anders laten kijken naar bijvoorbeeld je eigen leven en wat echt belangrijk is. Een van de ouderen gaf na het interview aan dat het gesprek leek op wat de pastoraal werker doet. Dat klopt wel want praten over geluk, angst, leven en de toekomst gaat in de kern over zingeving.”

De sfeer tijdens de opnames is ongedwongen, zegt Bocken. Mede omdat ze een goede klik heeft met mensen op leeftijd. En omdat ze oprecht nieuwsgierig is naar hun leven en hun visie op hoe de dingen er nu voor staan. „Verder leg ik uit dat een podcast een soort radio-uitzending is die je alleen via internet kunt beluisteren. Grappig eigenlijk, want het lijkt op het hoorspel dat vroeger op de radio gangbaar was. Zo nieuw is een podcast dus niet.”

Bij de zorgorganisatie maken de pop-up exposities deel uit van Sevagram Verwenzorg, in relatie tot kunst en cultuur. Manager communicatie Mehlika Schopen: „We zijn dankbaar dat het Fotomuseum ons opzoekt. Bovendien zijn vier honderdjarigen uitgenodigd voor een bezoek aan de expositie in Maastricht. Inclusief vervoer, begeleiding, koffie, vlaai en een rondleiding. Fantastisch die betrokkenheid, niet?”

De fotoselectie is tot en met 27 november dagelijks te zien in zorgcentrum Scharwyerveld Maastricht tussen 14.00 en 17.00 uur, en van 18 tot en met 25 januari in zorgcentrum Oosterbeemd Valkenburg. Tot en met 17 maart 2024 kun je ook terecht in het Fotomuseum aan het Vrijthof.

Foto's: Jean-Pierre Geusens

0900 777 4 777

+