×
02-11-2023

Een sterke familieband

Sommige mensen blijven hun leven lang onvoorwaardelijk aan elkaar verbonden. Zo ook de familie Chappin. Twee zussen en een broer uit een familie van tien kinderen wonen nog steeds onder één dak bij zorgcentrum Panhuys. Het betreft mevrouw Triepels-Chappin (96), mevrouw Maria van Reis-Chappin (92) en mijnheer Fernon Chappin (83).

Bijna iedere dag komen ze elkaar wel tegen in de gang of tijdens een dagactiviteit. En dat is eigenlijk ook nooit anders geweest. Hoewel de dames zijn geboren Borgharen, zijn zij allen opgegroeid in Hulsberg. Sterker nog, niet alleen het oudershuis was gelegen aan de Raadhuisstraat in Hulsberg, maar zowel mevrouw Triepels als Maike (want zo wil Maria genoemd worden) hebben in diezelfde Raadhuisstraat ieder hun eigen pensionnetje gerund. 

Ook Fernon Chappin woont zijn hele leven lang in Hulsberg waar het altijd goed toeven was…..”en nog steeds”, zegt hijzelf met een knipoog.

Altijd klaarstaan voor anderen
Het zit de familie Chappin in hun bloed om voor anderen te zorgen. “Ik heb zelfs een onderscheiding gekregen als vrijwilligster bij het Rode Kruis”, vertelt Maike trots. 

“Bovendien ben ik bij het ‘oude Panhuys’ vrijwilligster geweest.” Die rol is nu helaas niet meer voor haar weggelegd, maar zij vraagt wel nog automatisch aan iedereen of men nog iets wil drinken, waarop Fernon dan ondeugend zegt: “alles goed en aardig, maar ik krijg altijd maar een half kopje koffie van haar.” 
De schoonzoon van Maike bevestigt dat het altijd al een bezige familie is geweest. Hij kan zich nog goed herinneren dat het oudershuis (eveneens pension) ieder jaar weer door hun vader werd uitgebreid met een extra ruimte, want de tuin was immers groot genoeg. 

Voorin de tuin stond een kapelletje waar mensen van heinde en ver naartoe kwamen om de rozenkrans te bidden als ze ziek waren. Er was dus altijd wel wat te beleven in de Raadhuisstraat.
 

Nakomeling
Samen met zijn vrouw vertelt Fernon over de 40 jarige periode waarvan hij de eerste jaren als lasser naar Maastricht ging. 

Vervolgens moest hij een tijdje voor zijn werk iedere dag door weer en wind op zijn bromfiets naar Eijsden, maar dat vond hij maar niks en is toen bij Mosa in Maastricht terecht gekomen waar hij met veel plezier in wisseldiensten werkte. 

Op de vraag of hij weleens ruzie met zijn zussen heeft gehad in het verleden antwoordt hij: “niet dat ik mij kan herinneren. Zelfs nu nog kunnen we het goed met elkaar vinden. Dat komt misschien omdat ze me zien als hun kleine broertje die ze moeten beschermen”, lacht hij.
 

Actief
“Iedere dag kom ik mijn man opzoeken, zegt de vrouw van Fernon, waarmee hij al sinds zijn 16de levensjaar samen is. 

“Er is hier in Panhuys altijd wel wat leuks te doen. Wordt er niet muziek gemaakt, dan worden er wel spelletjes met de bewoners gedaan of is er een kien- of schildermiddag. 

Voor ons als familie is dat een enorme geruststelling en ontlasting. Gelukkig zijn de Chappins nog aardig actief voor hun leeftijd en doen ze zoveel mogelijk aan de activiteiten mee. 

In februari zijn ze alledrie uitgeroepen tot prins en prinses. De Raad van 11 van de plaatselijke carnavalsvereniging de Beumerwalders is nog bij hen op bezoek geweest om er samen een geweldig ‘vasteloavends’-feest van te maken. 

Vervelen zullen zij zich in ieder geval nooit; daarvoor zijn ze nog veel te actief.

0900 777 4 777

+