×
14-06-2023

Collega Tiny legt in Bosnië als zorgclown contact van hart naar hart

Tiny is persoonlijk begeleider op onze locatie Valkenheim. Een jaar geleden voltooide zij de opleiding Contact Clown. Via LinkedIn kwam ze in aanraking met een Bosniëreis voor clowns waarvoor ze zich aanmeldde. In haar vakantie reisde ze een week naar Bosnië om te werken als contact clown. In de VIA, editie Kerkrade vertelt zij haar bijzondere verhaal.

Je hebt twee weken vakantie en daarvan ga je de helft werken. Dat is wat Tiny Bremen (57) uit Kerkrade deed: een week lang intensief spelen als zorgclown in Bosnië.

Tiny, persoonlijk begeleider in zorgcentrum Valkenheim, sloot een jaar geleden de opleiding Contact Clown af. Via LinkedIn kwam ze in aanraking met de Bosniëreis waarvoor ze zich aanmeldde. “Door van hart tot hart contact te maken probeerde ik daar de mensen te bereiken, te raken. Hen uit de dagelijkse sleur halen, hun angst of verdriet verlichten en voor een geluksmoment zorgen. Je moet denken aan mensen met dementie, een verstandelijke of emotionele beperking, aan vluchtelingen, oorlogsslachtoffers en kinderen. In een door oorlog geteisterd land waar naast alle materiële schade onnoemelijk veel menselijk leed is aangericht. Juist daar een week ‘clownen’ gaf extra energie.”

Tiny en haar collega’s speelden in scholen, vluchtelingenkampen, zorgcentra, ziekenhuizen en bejaardenoorden in Serajewo en Mostar. “Tijdens die reis hebben we de sporen die de burgeroorlog sinds 1992 in het land en bij de inwoners achterliet duidelijk kunnen zien”, vertelt Tiny. “De verhalen daarover zijn nog springlevend. Zoals die vader die zijn ogen niet van zijn jongste dochtertje kon afhouden, maar tevens vertelde dat haar oudere zus in die gruwelijke oorlog om het leven kwam. Op die momenten proberen wij met ons spel, met liedjes en muziek, met humor en clownerie en met onze attributen en kleding verlichting te bieden. Verder hadden we cadeautjes, muziekinstrumenten en gebruiksartikelen meegenomen. Geschenken die een blije lach op de gezichten toverde. We waren daarnaast onder de indruk van de projecten in de zorginstellingen om die te verfraaien en te verbeteren. En binnenkort is er een festival voor de jeugd.”

Zodra Tiny haar rode neus opzet is ze Ruth, haar alter ego. “Die naam leen ik van een bewoonster van Valkenheim waarmee ik een fijne band heb. De rode neus is universeel, jong en oud weet waar die voor staat. Het is het symbool voor de clown die verwondert en bewondert, niet oordeelt en met een open blik van hart naar hart contact maakt met iedereen die op zijn pad komt.”


Wat Bosnië haar opleverde? “Dankbaarheid dat ik in een veilig en vrij land leef, zo vanzelfsprekend is dat niet. Het geluksgevoel dat je iets voor een ander kunt betekenen. Evenals het spelen zelf of de vriendschap binnen de groep clowns. We zijn zielsverwanten, hebben samen veel afgelachen en gehuild. De reacties van de mensen ter plekke neem ik voor altijd mee. Dat gaf ons zó veel energie. Volgend jaar ben ik er weer bij.”

UIT: VIA, editie Kerkrade, 14 juni 2023

Foto: Peter Trompetter

0900 777 4 777

+