×
25-05-2023

100 Jaar dankzij hard werken, positieve instelling en wilskracht

Bijgestaan door haar twee zonen Jacques en Wil, met hun echtgenotes, vertelt ‘Mia oet de café in Bung’ haar levensverhaal. “Deze bijnaam verraadt, mijn werkzaamheden in de loop der jaren, die als een rode draad door mijn leven lopen”...

Sevagram is weer een honderdjarige rijker! Op maandag 22 mei werd mevrouw Molin in Fonterhof opgezocht en in de bloemetjes gezet door de burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo.

Bijgestaan door haar twee zonen Jacques en Wil, met hun echtgenotes, vertelt ‘Mia oet de café in Bung’ haar levensverhaal. “Deze bijnaam verraadt, mijn werkzaamheden in de loop der jaren, die als een rode draad door mijn leven lopen”, glimlacht mevrouw Molin. “Reeds vele familiegeneraties voor mij zijn werkzaam geweest in de horeca. Mijn ouders en grootouders hadden een café in Amby, waar de hele familie meehielp. Zelf had ik een café met mijn echtgenoot in Bunde. Ik kan me nog herinneren dat mijn zus - Gerda - iedere maandag vanuit Beek de plankenvloer op de knieën kwam boenen.”

Nooit een saaie boel

“We hadden een goed lopende zaak. Dat kwam mede dankzij de vele verenigingen die hier bij elkaar kwamen, waaronder een grote duivenvereniging. Bovendien bevond zich aan de overkant van de straat een fruitveiling, waar veel volk vandaan kwam om bij ons een drankje te gebruiken en een kleinigheid te eten. Toen kostte een biertje nog slechts een dubbeltje!

lk weet nog als de dag van gisteren dat bezoekers 's winters hun drankje bij ons in de woonkamer kregen, want daar was het lekker warm. In het café werd dan namelijk niet gestookt. Bij ons was het dan ook nooit een saaie boel; er viel altijd wel wat te beleven.”

Doorzettingsvermogen

“Zelf heb ik meer dan 30 jaar het café in Bunde gerund tot halverwege de jaren '70. Er was weinig tijd om op vakantie te gaan of sociale contacten te onderhouden, want alles speelde zich voor ons in het café af, hetgeen ik achteraf absoluut niet erg heb gevonden. We wisten in die tijd gewoonweg niet beter.

Als derde kind uit een hard werkend gezin ben ik als laatste overgebleven van de 3 zussen en 3 broers. Mijn geheim van oud worden en jong voelen? Hard werken, niet roken, zeer matig drinken, wilskracht tonen en positief in het leven staan. Na een longontsteking, een flinke griep, een gebroken nekwervel, corona en een gebroken heup denk ik dat wilskracht zeker wel op mij van toepassing is”, lacht mevrouw Molin.

Mooi feest

“lk ben in ieder geval een tevreden mens dat terug kan kijken op een leuk leven. Mooi dat ik dit nog allemaal mee mag maken. Het familiefeest van afgelopen vrijdag in Bunde was ook geweldig. Wetende dat ik hier ook mijn 90ste en 95ste levensjaar heb gevierd. Vandaag werd het feestje samen met de bewoners en het personeel van Fonterhof (waar het prima verblijven is) nog eens dunnetjes over gedaan; het bezoek van de burgemeester was de kers op de taart.”

 

0900 777 4 777

+