×

Ton Vervuren vrijwilliger bij De Regenboog in Heerlen

Ton Vervuren vrijwilliger bij De Regenboog in Heerlen

Ton Vervuren is ruim 3 jaar vrijwilliger bij De Regenboog in Heerlen en deelt wat het voor hem zo bijzonder maakt.

“Mijn eerste ervaring met vrijwilligerswerk via een andere instantie was niet fijn. Ik was daar wandelmaatje en miste de begeleiding die nodig was om dit goed te kunnen doen. Ik ben hier mee gestopt en besloot me niet te laten ontmoedigen. Ik wilde graag iets bijdragen voor een ander en had ervaren dat het contact met ouderen me voldoening gaf. Spontaan ben ik toen binnengelopen bij locatie Elfershof in Heerlen en al snel daarna gestart als vrijwilliger. Medio 2021 zijn veel bewoners van Elfershof naar De Regenboog verhuisd, waar ik nu ook als vrijwilliger werk. Ik heb het er goed naar m’n zin.” Zorgcentrum De Regenboog is gespecialiseerd in zorg voor ouderen met een psychische stoornis. 

Stukje vreugde
Ton is al jarenlang vrijwilliger bij de voetbalclub en het gemeenschapshuis. Ondanks zijn drukke agenda maakt hij graag tijd vrij voor de bewoners van De Regenboog. “Deze mensen hebben net zo goed allemaal een verleden, misschien een gezin, kinderen en dan worden ze getroffen door een ziekte. Dat voelt als straf. Ik gun hen dat stukje vreugde, wil ze even een goed gevoel geven. De meeste bewoners kunnen zich verbaal niet meer uitdrukken, maar ik zie hun ogen oplichten als ze me herkennen. Het zijn echt de kleine dingen die het doen voor de mensen. Ik krijg signalen dat ze het waarderen. Ik hoop dit werk nog heel lang te kunnen doen.”

Liedjes in dialect
“De medewerkers zijn stuk voor stuk hele lieve en warmhartige mensen. Je merkt dat ze de bijdrage van de vrijwilligers ook waarderen.” Ton is twee middagen bij De Regenboog en helpt dan met het kienen en met andere activiteiten. “Het kienen is populair, per keer hebben we 14/15 bewoners die meedoen. Wat ze het leukste vinden, is een prijs winnen. Het gaat om kleine presentjes maar dat doet niks af aan hun plezier. Het is echt een uitje voor ze. Wij helpen de mensen waar nodig. Regelmatig hebben we ook een muziekmiddag met Limburgse artiesten. Prachtig hoe de bewoners dan genieten van de liedjes in het dialect. Elke middag zijn hier activiteiten. Niet iedere bewoner heeft altijd zin om mee te doen. Dat is prima, ze moeten er wel voor openstaan natuurlijk.”

Vanaf de eerste minuut
“Ik hoef geen applaus, maar de bewoners uiten echt hun waardering. Door ons te bedanken en dat is helemaal niet nodig. Dat is wel hun manier om hier uiting aan te geven. Ik voel me thuis bij de bewoners van De Regenboog. Als nieuwe vrijwilliger werd ik direct goed opgevangen en begeleid. Dat is heel fijn, zeker na die mindere ervaring. Vanaf de eerste minuut vind ik het heerlijk om hier te zijn. En wist direct dat het goed zat. Blijkbaar steek ik mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken, want zelfs op de voetbalclub en bij het gemeenschapshuis, straal ik als ik het over ‘mijn’ bewoners heb. Ik geniet als ik hen zie genieten!”

0900 777 4 777

+