×

Rina Elissen vrijwilligster Dr. Ackenshuis in Gulpen

Rina Elissen vrijwilligster bij Dr. Ackenshuis in Gulpen

Rina Elissen is al 44 jaar vrijwilligster bij Dr. Ackenshuis in Gulpen en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.


Al vanaf 1977 is Rina, geboren en getogen Gulpense, actief als vrijwilligster voor mensen met een vorm van dementie. “Het is voor mij allemaal begonnen bij het Klooster van de zusters van Liefde in Gulpen. Daar hielp ik de zusters met diverse activiteiten, samen met mijn oudere zus die daar werkzaam was. Toen is voor mij de interesse ontstaan, heb ik ervaren dat ik graag onder de mensen ben en iets voor een ander wil betekenen. Toen mijn kinderen wat groter waren en ik weer wat buitenshuis wilde doen, kon ik aan de slag bij het Dr. Ackenshuis. Ik begon met handwerken.”

Handwerken
“De handwerkactiviteiten zijn inmiddels minder doordat de mensen nu veel ouder worden dan toen ik begon. Op oudere leeftijd nemen de vaardigheden in de verfijnde motoriek af. Dat maakt handwerken lastiger. Zeg je nu tegen een bewoner van 80 jaar of ouder dat we gaan breien, dan krijg je de reactie: ‘O nee dat doe ik niet meer, ik heb vroeger al zoveel moeten breien!’.”

Vaardigheden
De mate waarin de bewoners dementeren, verschilt. Er is hier ook een gesloten afdeling en dat vraagt weer om andere vaardigheden van een vrijwilliger. Samen met de activiteitenbegeleidster maakt een nieuwe vrijwilliger eerst kennis met de diverse activiteiten. “Dit biedt een mooie kans om te ontdekken wat het beste bij je past, waar je je prettig bij voelt.”

Klepperspel
Samen met de activiteitenbegeleidster helpt Rina op dinsdagmiddag mee. Het gaat om ongeveer tien bewoners die ze begeleidt. Daarbij ervaart ze onderling een goede sfeer. De activiteiten lopen uiteen van voorlezen, liedjes zingen, bloemschikken, schilderen, handwerken en diverse spellen zoals sjoelen, het klepperspel en kienen. “Kienen is hier heel populair en ook het klepperspel, een soort puzzelspel met cijfers doen de bewoners graag.” Daarnaast tref je Rina regelmatig aan in de tuin bij het Mariamonument waar bewoners een gebedje kunnen doen. “Dat vinden ze heel fijn. Pas geleden heb ik ontdekt dat ik ook graag met hen ga wandelen. Omdat ik als Gulpense veel mensen uit de nabije omgeving ken, leidt dit vrij snel tot het ophalen van herinneringen en mooie gesprekken.”

Prettige sfeer
Rina voelt zich thuis bij Dr. Ackenshuis. “Ik ben hier graag onder de mensen.” De sfeer ervaart Rina als gemoedelijk, ze voelt zich heel betrokken bij de bewoners. Met de medewerkers en de overige vrijwilligers heeft Rina ook een goede klik. “Eigenlijk heb ik prettig contact met iedereen. Als ze me nodig hebben, ben ik daar. Ze mogen altijd een beroep op me doen.”

Activiteitenplanning
Nieuwe vrijwilligers raadt Rina aan om zich volledig open te stellen en gewoon overal eens mee te draaien. “Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je je prettig bij voelt.” De activiteitenbegeleiding stelt wekelijks een activiteitenplanning op. Vrijwel iedere dag is er wel wat te doen voor de bewoners. “Met veel plezier en voldoening kijk ik terug op de afgelopen 44 jaren en kan ik iedereen die wil bijdragen aan het welzijn van de ouderen, van harte aanraden om dit te doen.”

0900 777 4 777

+