×

Nick Derks vrijwilliger bij Elfershof in Heerlen

Nick Derks vrijwilliger bij Elfershof in Heerlen

Nick Derks vinden we twee dagdelen per week in de keuken voor de bewoners van Elfershof in Heerlen waar hij sinds 2019 actief is als vrijwilliger.

“In 2019 voelde ik heel sterk de behoefte om een nieuwe stap te maken in mijn leven, om te leren en te groeien.” Zijn oog viel op een vacature van vrijwilliger voor kookactiviteiten op locatie Elfershof. Nick is 33, komt uit Amsterdam en heeft gestudeerd in Sittard. Na een persoonlijke zoektocht met vallen en opstaan, ontdekt Nick dat bij de HBO opleiding ‘Social Work’ zijn roeping niet ligt. Wat hij wel ontdekt, is zijn brandende passie voor koken. “Het is niet zomaar koken voor mij, ik wil er ook iets mee betekenen voor een ander. “

Breder blikveld
Koken deed hij al op verschillende locaties voordat hij medio 2019 voor het eerst binnenstapte bij Zorgcentrum Elfershof. Tijdens de eerste periode wordt Nick overal voor benaderd. “Op zich geen probleem want dit gaf mij een breder blikveld op de activiteiten. De kunst was om dit ook tijdig aan te geven. Het gaat er uiteindelijk om dat je je comfortabel voelt in je rol als vrijwilliger. En waar je echt meerwaarde in kunt bieden.”

Intuïtief koken
De bewoners verheugen zich elke keer op de kookkunsten van Nick. Het water loopt hen al in de mond zodra de eerste geuren de woonkamer bereiken. Er is zelfs een speciaal aankondigingsbord ‘Vers & Culinair genieten met Nick’. Zo weten de bewoners precies wanneer Nick met de potten en de pannen aan de slag gaat. Met stip op numero 1 staat de lasagne. Wekelijks is Nick op woensdag en zondag in de keuken te vinden. Inkopen doet hij op de fiets. Ook de bereiding verzorgt hij zelf en wordt hierin soms bijgestaan door een bewoner.

Met passie
Op zondag ligt de focus op bakken. Koekjes, chocolate chip cookies, donuts, taarten; al deze lekkere creaties van Nick worden dankbaar opgesmuld. “Bewoners en ook medewerkers merken dat ik dit met passie doe en proeven dat ook. De combinatie van zorg en eten, dus wat ze echt lekker vinden en nodig hebben, is waar het mij om gaat.”

Smaak-en geurbeleving
“Mijn brandende passie is om met eten een beleving te creëren. Dit heb ik bij Elfershof mogen ontdekken en daar ben ik tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor. Als je ziet hoe sommige mensen opleven door lekker te kunnen eten. Als ze ruiken dat er gekookt wordt, als ze merken dat er iemand bezig is, als ze kunnen verwachten dat er elke week iemand komt die daar moeite, liefde en passie in steekt. Als ik daarmee interactie krijg, dan is dat een waardevolle beleving voor deze bewoners. En ook voor mij als vrijwilliger.”

Mens-erende zorg
Een nieuwe vrijwilliger bij Elfershof doet er goed aan om hier open en met vertrouwen in te gaan. Pin je niet vast op één activiteit maar ga ontdekken wat bij je past. Je kunt mensen blij maken op verschillende manieren. Plezier en je comfortabel voelen, is waar Elfershof voor staat. Voor de bewoners, de medewerkers als ook voor de vrijwilligers. Je hier thuis voelen is het allerbelangrijkste. Dan komt de inzet van ieder persoon het beste tot z’n recht. “De sfeer en cultuur op Elfershof passen goed bij mij. Mensen gaan hier respectvol met elkaar om. Ik voel me altijd heel welkom en gesteund. Ik heb veel mensen ontmoet met oprecht hart en ziel voor de zorg. Oprecht goede, mens-erende zorg.”

0900 777 4 777

+