×

Miek Fleischeuer vrijwilligster bij Tobias in Heerlen

Miek Fleischeuer vrijwilligster bij Tobias in Heerlen

Miek Fleischeuer is al zo’n 20 jaar vrijwilligster bij Tobias in Heerlen en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

“Van nature ben ik een bezige bij en graag onder de mensen. Thuis heb ik alles op orde en op een bepaald moment kreeg ik het idee dat ik ook iets voor een ander kan doen.” Miek heeft hart voor de zorg en na ruim 40 jaar bij Tobias te hebben gewerkt is zij vanaf het nieuwe millennium als vrijwilligster gestart bij St. Anna, toen nog onderdeel van Tobias. Zorgcentrum Tobias verleent zorg aan ouderen met dementie.

Eenzaamheid
“Al tijdens mijn werk zag ik dat de mensen hier behoefte hebben aan dat stukje extra aandacht. Ik ben toen gaan helpen tijdens het koffie uurtje en later ook met het ontbijt op de afdeling. Ook was ik lange tijd maatje van een vrouw zonder enige familie. Ze was eenzaam. Ik kende haar al jaren. Ze zag mij echt als haar vriendin, zo noemde ze me ook. Gemiddeld twee keer per week ondernam ik iets met haar. Een spelletje, een toertje maken, samen winkelen, koffiedrinken. Ze was altijd heel blij als ik kwam. Mijn bezoeken hadden geen vast tijdstip. Ik bezocht haar wanneer dit voor mij mogelijk was. Zo kwam het wel voor dat ik haar spontaan ophaalde om iets leuks te gaan doen. Ik had er veel plezier in omdat zij dan zo gelukkig was.”

Drempel
“Ik zie hier veel eenzaamheid bij de mensen, dat gaat mij aan het hart. Als ik dit iets kan verlichten, dan doe ik dat. Met een praatje, met even die schouder of een knuffel. Dat doet de mensen veel. Ik kom uit een groot gezin en was daardoor nooit alleen. Het gevoel van je eenzaam voelen ken ik eigenlijk niet. Het is fijn om ruimte te bieden aan de mensen om hun verhaal te vertellen, ze te laten delen wat ze willen delen en hen ook aan te moedigen mee naar beneden te gaan om onder de mensen te komen, wat voor sommigen een behoorlijke drempel is. Zo komen ze met andere bewoners in contact en soms blijken ze elkaar zelfs van vroeger te kennen.”

Mooie gesprekken
“Bij Tobias vindt elke dag wel een activiteit plaats. De bewoners kunnen meedoen met de gym. En knutselen en schilderen doen we samen. Ook kienen, wandelen en rolstoeldansen staan regelmatig op de agenda. Waar we de bewoners eerder meenamen op een groepswandeling, doen we dit nu individueel. Daardoor ontstaan er mooie gesprekken en is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht.”

Mozaïeken
“Ik ben met andere vrijwilligers druk met het mozaïeken van een bank. Deze staat bij Molenpark in de gang waar de bewoners langskomen. Als we hier mee bezig zijn, leidt dat meestal tot een praatje. Ook moedigen we bewoners dan aan om mee te helpen. ‘Wij zoeken extra handjes, helpt u ons een handje mee?’ We bekijken dan wat ze nog wel kunnen. Wel moeten we alert zijn. Zo was er laatst een dame die dacht dat de mozaïeksteentjes snoepjes waren. Voor deze activiteit heb ik mensen bij mij uit de straat kunnen enthousiasmeren om ons te helpen. Het is namelijk een behoorlijk pittige klus.”

Beetje liefde
“Wil je bij Tobias als vrijwilliger starten, dan is geduld hebben voor de mensen belangrijk. Het gaat hier om puur geduld en inlevingsvermogen in hun wereld. Het geven van een beetje liefde doet een hoop.”

0900 777 4 777

+