×

Maria Poortvliet vrijwilligster bij St. Anna in Heerlen

Maria Poortvliet vrijwilligster bij St. Anna in Heerlen

Maria Poortvliet is sinds 2019 vrijwilligster bij St. Anna in Heerlen en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

“Vanaf mijn 6e wilde ik al verpleegkundige worden, wat ik ook ruim 40 jaar als verzorgende-IG heb mogen doen. Waarvan de laatste vijf jaar in St. Anna, voordat ik vrijwilligster werd.” St. Anna is een kleinschalig zorgcentrum voor ouderen die niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen. Zo mooi om iets te mogen betekenen voor deze mensen. De waardering die je terugkrijgt, ze zijn echt dankbaar met wat je voor ze doet.” Na haar ziekteproces moest Maria vanwege te zware lichamelijke belasting haar werkzaamheden in 2019 neerleggen. Alleen lichter werk was nog mogelijk. “Ik heb daarna zelf de stap naar vrijwilligerswerk gemaakt en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van.” Maria is wekelijks vier dagdelen bij St. Anna actief.

Droomijs
“Ook al kan het als verzorgende niet meer, toch iets kunnen bijdragen als vrijwilligster geeft me veel voldoening. Hier is ook altijd iets te doen. Zo komt af en toe de ijscokar ‘Droomijs’ en kiest iedere bewoner een favoriet ijsje. Ook kregen we eens bezoek van een boswachter die vertelde over zijn passie voor dieren in het bos. Die verhalen vinden de bewoners prachtig.”

Bloedfanatiek
Kienen staat iedere donderdagmiddag op het programma. “Dan doen de bewoners graag. Horen ze het nummer goed? Leggen ze het juiste getal neer? Daarin kun je ze een stukje begeleiden. Bloedfanatiek zijn ze, ze willen echt winnen. Dat is zo leuk om te ervaren.” Veel animo is er eveneens voor de groepswandeling op vrijdagmorgen. Samen wandelen rondom de vijver of in de nieuw aangelegde binnentuin. Ook is Maria maatje voor een aantal bewoners. Dat is gaandeweg zo gegroeid. “Ik ga dan met ze wandelen, met ze naar de winkel of we doen een potje rummikub. Kan ik deze mensen een goede dag bezorgen, dan maakt dat mij ook gelukkig.”

Enthousiasmeren
In zowel de Gasterie als ook in de lift hangt een activiteitenbord. “We attenderen bewoners ook persoonlijk op de activiteiten. Hen stimuleren voor deelname vraagt een actieve houding van de vrijwilliger.” Vind je het leuk om bewoners te enthousiasmeren, te activeren en met liefde en zorg te begeleiden, dan biedt St. Anna een hele plezierige werkomgeving.”

Hulpvaardige sfeer
“Je krijgt zoveel hartelijkheid terug, ook vanuit de zorgmedewerkers. Elke groep bestaat uit 6/7 vrijwilligers. Onderling heerst er een vrije en hulpvaardige sfeer. Start je als vrijwilliger, dan is het persoonsafhankelijk hoe je begint. De ene persoon pakt direct dingen op terwijl een ander liever eerst de kat uit de boom kijkt. Alles is goed. Je wordt er op natuurlijke wijze bij betrokken. De zorgmedewerkers gaan leuk met de vrijwilligers om. Ze waarderen onze inzet. Je bent één van hen!”

Inspiratiepraatje
“Af en toe organiseren we een BBQ en zo nu en dan treden er muzikanten op. Ook is er wekelijks een inspiratiepraatje door een theoloog met elke keer een thema, bijvoorbeeld ‘angst’ of ‘pijn’. De meest populaire activiteit is en blijft toch wel de carnavalsviering. Ieder jaar wordt er een prins en prinses gekozen. Het maakt indruk op me hoe actief de mensen hier aan meedoen. Je maakt dan mee hoe ze echt zijn. Er worden hier zoveel leuke dingen georganiseerd. Ik zeg bijna op alles ‘ja’. Het is allemaal veel te leuk om ‘nee’ te zeggen.”

0900 777 4 777

+