×

José Ramakers vrijwilligster bij Licht en Liefde in Maastricht

José Ramakers vrijwilligster bij Licht en Liefde in Maastricht

José Ramakers is al 20 jaar vrijwilligster bij Licht en Liefde in Maastricht en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

Bij Licht en Liefde wonen 38 cliënten die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden. Sinds haar pensioen in 2001 helpt José de bewoners wekelijks meerdere middagen met de activiteiten. “Muziek is voor deze mensen heel belangrijk. Ook voorlezen vinden ze fijn.” Er is een maandplanning voor de groepsactiviteiten. “Heeft een bewoner een individuele wens zoals een keertje wandelen, dan doe ik daarvoor graag dat stapje extra. Juist op die momenten ontstaan er mooie gesprekken.”

Richting met woorden
José legt uit dat je volledig instellen op het anders functioneren van deze mensen noodzakelijk is om goed te kunnen inspelen op situaties. “Kom je de kamer binnen, dan meld je dat: ‘Goedemiddag, ik ben José de vrijwilligster’. Daar denken mensen niet altijd aan, maar is wel fijn om rekening mee te houden. De bewoners zien ons immers slecht of helemaal niet. Hetzelfde voor het eten. ‘Rechts liggen de aardappelen, links de boontjes en onderaan de gehaktbal’. Je geeft ze richting met woorden.”

Geduld
Voeling hebben met de mensen is belangrijk door je te leren verplaatsen in hun beperking. Soms zijn mensen geëmotioneerd. De ene bewoner kan nu eenmaal beter omgaan met zichtbeperking dan de ander. Daar moet je wel rekening mee houden en dit is ook iets wat je gaandeweg leert. Geduld hebben, gewoon proberen en je niet te snel laten ontmoedigen zijn hier belangrijke ingrediënten, is mijn ervaring. Iets voor deze mensen kunnen betekenen om hun dag een stukje beter te maken, daar doe ik het voor, dat geeft mij voldoening.”

Voelbingo
Licht & Liefde beschikt over circa 30 vrijwilligers op locatie. Daarnaast zijn er ongeveer 20 vrijwilligers voor een groepswandeling met de bewoners, bijvoorbeeld door het stadspark. Met de duofiets op pad is ook mogelijk. Waar de meeste bewoners naar uitkijken is de wekelijkse voelbingo op vrijdag. “Omdat ze geen nummers kunnen lezen, werken we met voorwerpen. Bijvoorbeeld een sponsje, een tandenborstel, dat soort dingen. Zo leuk om te zien hoe fanatiek ze dan zijn.” Wat de bewoners ook erg kunnen waarderen, is de heilige mis op woensdagmorgen. Dan komt de pastoor van de OLV kerk en maakt met iedereen een persoonlijk praatje.”

Kleine dingen
“De sfeer onder de medewerkers en vrijwilligers is leuk en gemoedelijk. Waar we elkaar kunnen helpen, doen we dat. Je moet hier wel stevig in je schoenen staan en openstaan om dingen te willen leren. De situatie per bewoner aankijken en ontdekken wat hun behoefte is. Je kunt onmogelijk direct alles goed doen vanaf het eerste moment. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen.”

0900 777 4 777

+