×

Sevagram

Vrijwilliger Jo de Vreede is hét gezicht van Langedael

Jo de Vreede (68) is een man die met liefde, enthousiasme en bergen inzet wekelijks als vrijwilliger aan de slag is in zorgcentrum Langedael in Vaals.

Dat vrijwilligerswerk verricht hij al zestien jaar vertelt hij. Zeker een keer of vier per week, daarnaast vaker in het weekend als er bijzondere activiteiten zijn. “Ik wil er liever niet al te veel over uitweiden”, zegt hij. “Feit is dat ik door dit werk weer vertrouwen in mezelf heb gekregen en mentale kracht heb opgebouwd.

Toen ik startte was ik er fysiek en geestelijk namelijk niet best aan toe. Ik had er veertig jaar dag en nacht werken in het bakkersvak op zitten, had behoorlijke lichamelijk klachten en kwam in de WAO terecht. Met niets meer om handen. En dat is echt helemaal niets voor mij, ik was vanaf mijn vijftiende gewend om dag in dag uit aan te pakken.”

Gelukkig voor Jo las hij in het plaatselijk parochieblad een advertentie met daarin een oproep aan de lezers om zich te melden als vrijwilliger in Langedael. Hij aarzelde niet lang, maakte een afspraak en enkele dagen later kon hij al starten. “Het is wat ik zojuist al zei”, kijkt hij kort terug. “Ik zat niet goed in mijn vel, was alleen maar thuis en kwam bijna nergens meer. Dat ik onder mensen kwam, opnieuw een invulling van mijn dag kreeg en bovenal zinvol werk deed gaf zoveel voldoening dat mijn problemen meer en meer naar de achtergrond verdwenen. Ik heb wel eens gezegd ‘Als ik geen bakker was geworden, zou ik dit eigenlijk liever gedaan hebben’, zo goed beviel me dit. En nog steeds hoor, ik kom iedere keer met plezier en maak er samen met de bewoners en het personeel een mooie dag van.”

Breed takenpakket
Vrijwilliger zijn in een zorgcentrum houdt in dat je met allerlei taken en activiteiten in de weer bent. Allemaal om de veelal oudere bewoners extra aandacht te geven en daarmee hun welzijn te bevorderen. Het palet is breed en veelkleurig, voor iedereen die zich meldt is er wel iets van zijn of haar gading bij. “In die zestien jaar heb ik van alles gedaan”, lacht Jo hartelijk. “Van de mensen helpen met hun ontbijt tot spelletjes met ze doen, bewegen op muziek of een wandelingetje met ze maken. Voor corona hielp ik ook mee met geheugentraining. Verder help ik mee bij grotere activiteiten in de week of tijdens het weekend. In principe pak ik in de uren dat ik er ben alles aan waar hulp bij nodig is, want de medewerkers hebben zonder uitzondering de handen vol aan zorgtaken.”

Zinvolle daginvulling
Kienen en sjoelen zijn Jo’s specialiteit zou je kunnen zeggen. Die activiteiten verzorgt hij in Vaals en in Mechelen. Waar dat kan haalt hij er tijdens het sjoelen gezellige muziek bij. “Ik zorg dan voor een muzikale fruitmand waar de bewoners met plezier naar luisteren. Die muziek is natuurlijk afgestemd op hun leeftijd en de tijd waarin zij opgroeiden. Ik geniet ervan als iemand tijdens het spel meezingt of beweegt op een deuntje dat mooie herinneringen oproept en hem of haar blij maakt.”
Waarom hij na al die jaren nog steeds een actief vrijwilliger is? “Om te beginnen zijn het de bewoners en de reacties die ik van hen terugkrijg. Van een bedankje in woorden tot een glimlach, een knuffel, een grapje of een vriendelijke groet. Ik voel dat ze het waarderen als ik er ben. Daarnaast is het een belangrijke en zinvolle invulling van mijn dagen, ik kan echt niet meer zonder. De voldoening die ik voel, de dankbaarheid van de mensen, de waardering die ik krijg. Allemaal zaken die ik zou missen als ik thuis achter de geraniums bleef zitten. En vergis je niet: ik steek regelmatig het nodige op, leer elke dag bij. Samen voelt het als één grote familie: bewoners, medewerkers en vrijwilligers.”

Extra aandacht
Ilona Ebrahimzadeh-Romijn, coördinator vrijwilligers in het heuvelland, onderstreept hoe belangrijk de bijdrage van vrijwilligers is. Ze heeft zelf ook aan het bed gestaan en weet uit ervaring hoe fijn het is als er mensen zijn die de professionals ondersteunen. “Zij geven de bewoners net dat beetje extra aandacht en zorgen er zo voor dat de medewerkers meer tijd krijgen voor hun zorgtaken. Iedere hand hulp is belangrijk, want ondertussen weet iedereen wel dat werken in de zorg zwaar en belastend is. We zijn dus super blij met al die mannen en vrouwen die binnen Sevagram actief zijn als vrijwilliger. Ik zou zeggen: meld je aan als je interesse hebt. Ik maak graag tijd voor een kennismakingsgesprek met een kopje koffie.”

0900 777 4 777

+