×

Hub Fransen vrijwilliger bij Langedael in Vaals

Hub Fransen vrijwilliger bij Langedael in Vaals

Tijdens de eerste coronagolf sloten we voor ieders veiligheid onze deuren voor vrijwilligers, we wisten nog maar heel weinig van het virus. Hub Fransen ging niet bij de pakken neerzitten en bedacht hoe hij vanuit huis een bijdrage kon leveren voor ‘zijn’ bewoners van Langedael.

Hub maakte krantjes voor de cliënten van de begane grond. Hulpvaardige medewerkers printten ze en deelden ze uit. Het deelde vooral positief nieuws: geboortes, overwinningen, een leuke cartoon, vandaar ook de naam:  Hüb(sch) Nuujts. Tussen maart en juni maakte Hub maar liefst 37 krantjes. Daarnaast schreef hij af en toe een persoonlijke brief aan bewoners, voerde Skype-gesprekken met de mensen in bed en zo nu en dan voerde hij een Zoom-gesprek met een hele groep bewoners in de woonkamer.

Vrijwilliger gezocht
“Ik kom al zo’n achttien jaar bij Langedael, mijn schoonvader woonde hier. Hij overleed in 2013, vlak na mijn pensionering. Ik had genoeg hobby’s maar ik miste mijn collega’s en wilde vrijwilligerswerk doen. Tijdens een laatste bezoek aan de afdeling hingen er overal A4’tjes met het opschrift: vrijwilliger gezocht! Ik draaide een maandje proef en dat beviel hartstikke goed. Het bleek een groot voordeel dat ik de mensen al kende. Spelletjes doen, de krant bespreken, een praatje maken, met iemand naar buiten. Het mes sneed aan twee kanten, ik deed iets zinvols, wat ik ook nog eens heel leuk vond en de bewoners werden er blij van. Tot maart 2020 en de zogenaamde ‘intelligente lockdown’.”

Kleur geven
“Toen duidelijk werd dat het lang zou gaan duren, ging ik nadenken hoe ik op afstand het leven van de bewoners meer kleur kon geven. Zo ontstond het idee van het krantje. Ik struinde door de lokale en regionale bladen en langs internetpagina’s om leuke nieuwtjes te verzamelen. Twee A4’tjes per keer met vooral goed nieuws uit de streek. Ik schreef een eigen column en zorgde ook altijd voor een cartoon die bij de inhoud paste. Ik kreeg veel leuke reacties. Bewoners toonden zich echt dankbaar.”

Persoonlijke brieven
“Voor de mensen in bed schreef ik af en toe een persoonlijke brief. Ik zocht altijd een aanleiding, meestal een gebeurtenis uit hun geboortedorp zoals de overwinning van de plaatselijke voetbalvereniging. Het was heel fijn dat ik alle medewerking van de medewerkers kreeg. Zij printten mijn krantjes en brieven uit, liepen met een laptop van bewoner naar bewoner zodat ik een praatje kon maken. Het gaf mij veel voldoening dat mijn bijdrage zo gewaardeerd werd.”

Quizzen
In juni 2021 gingen de deuren van onze huizen weer open. Hub is sindsdien weer twee keer per week bij Langedael. Hij leest de ‘normale’ krant met bewoners en bespreekt het nieuws. Ook gaat hij langs bij de cliënten die op bed liggen. “Mensen stimuleren en uitdagen, hun hersenen aan het werk zetten, dat vind ik belangrijk. Daarom doe ik ook een quiz met vragen over het nieuws, maar bijvoorbeeld ook met spreekwoorden en gezegdes. De bewoners doen enthousiast mee en krijgen de bevestiging dat ze nog veel kennen en kunnen. Als ik klaar ben, is er altijd wel iemand die zegt ‘Is het al zo laat?’ De essentie van vrijwilligerswerk is je best doen om de mensen te leren kennen, te weten wat hun interesses zijn en daar op inspelen.”

0900 777 4 777

+