×

Henny en Hermien Sleijpen vrijwilligers Fonterhof in Berg en Terblijt

Henny en Hermien Sleijpen vrijwilligers bij Fonterhof in Berg en Terblijt

Henny en Hermien Sleijpen zijn vrijwilligers bij Fonterhof in Berg en Terblijt en delen wat het voor hen zo bijzonder maakt.

“Als ik mijn leven over kon doen, zou ik iets met ouderen zijn gaan doen. Door het vrijwilligerswerk heb ik mijn interesse in de belevingswereld van ouderen ontdekt. En ook wat ik kan bijdragen om hun dag een beetje beter te maken.” Henny is al vanaf 2003 vrijwilliger bij locatie Fonterhof, een kleinschalig zorgcentrum met 68 woningen voor ouderen.

Rummikub
Zijn vrouw Hermien is in 2019 gestart en heeft ervaren hoeveel plezier de bewoners hebben bij het kienen. “Dit vond ik ook heel leuk om te begeleiden.” Inmiddels is ze maatje van een dame die graag samen spelletjes doet. Rummikub is favoriet. “Op maandag telt ze al af naar de donderdag, want dan spelen we weer een spelletje.”

Een hart wie ut broed
Henny vertelt enthousiast over de ‘Stuifin’, een dansfestijn waarin hij de bewoners uitdaagt voor een dansje.  “Prachtig vinden ze dat, je ziet dat ze helemaal in hun element zijn, even nergens aan denken” ‘Wanneer kunnen we weer dansen’, vroeg een dame me laatst. Geweldig toch dat ze er alweer naar uitkijken.” Ook is Henny maatje. “Je kunt deze mensen een fijn gevoel geven door naar hen te luisteren. Je stelt af en toe een vraag en ze vertellen dan vanuit zichzelf, is mijn ervaring. Ik merk dat dit de mensen heel goed doet. Ik heb graag contact met ouderen. Het gaat vanzelf, ik geniet als ik zie hoe gelukkig ze op die momenten zijn. Dat geeft mij ‘Een hart wie ut broed’.”

Durf te vragen
Het echtpaar geeft aan dat het belangrijk is om te durven vragen. “Heb je ideeën, neem initiatief en vraag of het mogelijk is. Er heerst hier een fijne sfeer, ook tussen de vrijwilligers. Gewoon jezelf zijn. Een keertje proefdraaien geeft je al een beeld of het iets voor je is en wat je kunt bijdragen. En ook wat het met jezelf doet. Ik had niet kunnen inschatten dat dit me zoveel voldoening zou geven. De blijdschap die het de bewoners geeft, daar doe ik het voor. Daar word ik ook vrolijk van”, vervolgt Henny enthousiast.

Muziek aan tafel
Naast het kienen en de Stuifin, organiseert Fonterhof ook verjaardagborrels, is er geregeld een mode-, schoenen- of tassenverkoop waarbij de winkels naar Fonterhof komen en bewoners kunnen shoppen. Bakken ze pannenkoeken, komt er een ijscokar, een frietenwagen, kunnen de bewoners bloemschikken, knutselen en treedt er af en toe een artiest op. “Ook hebben we ‘Muziek aan tafel’, onder begeleiding van een muziektherapeute. Dit vinden de bewoners heel leuk om te doen. Ze gaan dan even terug in de tijd.”

Nieuwe maatjes
Nancy Sijstermans, activiteitenbegeleidster, geeft aan dat Fonterhof nieuwe maatjes kan gebruiken. Juist dat één op één contact vinden we waardevol. We matchen de bewoner op gevoel aan een vrijwilliger. Zijn er raakvlakken, verloopt de communicatie fijn, voelen ze zich comfortabel met elkaar? Daar zijn elementen waar we van uitgaan.”

Zoek je vonk
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom bij Fonterhof. “Jong en oud, dat maakt niet uit zolang je openstaat voor het aftasten van de behoeften van het maatje. Dat is een belangrijke basis voor fijn contact. Ze ook zelf laten kiezen wat zij willen. Wil een bewoner alleen maar vertellen, prima. Liever een spelletje, ook goed. Het gaat er om dat we inspelen op hun behoeften.” Tip van Nancy voor nieuwe vrijwilligers: ‘Zoek je vonk, je moet het voelen!’. “Een bewoner moet echt bij je passen en vind je het samenzijn met een oudere fijn, dan nodigen we jou graag uit om eens proef te komen draaien. Zodat je zelf kunt ervaren wat jou voldoening geeft.”

0900 777 4 777

+