×

Bas van den Boom vrijwilliger Molenpark in Heerlen

Bas van den Boom vrijwilliger bij Molenpark in Heerlen

Bas van den Boom is ruim 12 jaar vrijwilliger bij Molenpark in Heerlen en deelt wat het voor hem zo bijzonder maakt.

In 2009 startte Bas als vrijwilliger bij het internetcafé op locatie Plataan. “Toentertijd hadden we een studio, ‘Radio Sevagram’ en werd ook aan Molenpark medewerking verleend voor licht en geluid. Zo kwam ik af en toe op deze locatie. In 2014 zijn ze op Molenpark met de Kattenkamer gestart. Ik werd getipt door iemand die dat had opgevangen. Toen ben ik hier als vrijwilliger gestart.”

De Kattenkamer
Zoals je thuis woont en leeft, zo wil je hier ook kunnen leven. Als je een been gebroken hebt, ben je ook nog steeds een normaal mens en als je dementie hebt, ook. Daar horen ook de normale dingen bij zoals huisdieren.” De bewoners zien Bas als ‘het kattenmannetje van Sevagram’. “Voor hen woon ik in de kattenkamer, dat maakt mij vanuit hun beleving ook een bewoner.”

Verbinding
“De mensen komen hier met begeleiding op bezoek. Als ik in de Kattenkamer ben, kunnen ze naar binnen komen. Ook kunnen de katten naar buiten en komen de bewoners de dieren tegen in de tuin. Mensen worden zo even afgeleid van hun dagelijkse sores. Dat is de hoofdzaak waar je hier mee bezig bent als vrijwilliger. De bewoners de aandacht van de dieren fijn.  Je kunt zien dat ze zich op hun gemak voelen. Dat neemt spanning weg en geeft even rust. Het streven is om de mensen zich zo veel mogelijk normaal te laten voelen. Je hebt hier bewoners die toch zichtbaar verloren rondlopen. Ze komen altijd langs de kattenkamer. ‘Goh, wat lief, wat schattig’ zijn dan de reacties wat even zorgt voor een moment van verbinding. Ook voor de mensen die niet zo goed kunnen communiceren.”

Rolstoeldisco
Naast het beheer en aanspreekpunt van de kattenkamer, helpt Bas de bewoners ook bij het ‘rolstoeldansen’. “Dat hebben we zo’n vier jaar geleden op Molenpark geïntroduceerd en bleek al snel een gigantisch succes. Bijna de helft van de bewoners van Molenpark doet elke donderdagmorgen een uur lang mee. Het zorgt voor een vriendschappelijke wisselwerking tussen de bewoners en de vrijwilligers. Er wordt zelfs volop geflirt en vooral uitbundig gedanst. Op golden oldies, herkenbare deuntjes die na afloop nog lang blijven hangen. Sommige bewoners komen hier depressief naartoe en gaan na afloop vrolijk weer weg.”

Goed gevoel
“Het gaat mij erom dat ik de mensen iets kan geven. Zodra je merkt dat je echt wat bijdraagt, ga je het werk zelf ook meer waarderen. Dat voelt zeker als een beloning. Doe je iets voor een ander, dan geeft dit jezelf ook een goed gevoel.” Bas is gemiddeld één dagdeel per week te vinden op Molenpark. “Mensen het gevoel geven ‘Ik mag zijn wie ik ben’, vind ik heel belangrijk. Een gevoel van gelijkgestemdheid creëren.”

Open houding
Bas ervaart een gemoedelijke sfeer binnen Molenpark. “Start je als vrijwilliger met een open houding en kun je jezelf goed aanpassen aan de natuur van een ander, dan gaat dat je zeker helpen. Maar even af en toe lekker kunnen gekken hoort er ook bij. Zonder dat je je gaat aanpassen in je gedrag en communicatie. Gewoon jezelf zijn! In Molenpark wordt door de bewegingsagoog soms lekker door de gangen gefietst met de muziek keihard aan. Dat moet je leuk vinden. Het mag hier net zo goed een feestje zijn. Ik wil het hier maken zoals ik het zelf ook zou willen. Zo wil ik met de mensen omgaan.”

0900 777 4 777

+