×

Agnes Janssen-Quax vrijwilligster bij Oosterbeemd in Valkenburg

Agnes Janssen-Quax vrijwilligster bij Oosterbeemd in Valkenburg

Agnes Janssen-Quax is sinds 2015 vrijwilligster bij Oosterbeemd in Valkenburg aan de Geul en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

Zes jaar geleden, na het overlijden van haar broer die in Oosterbeemd woonde, is Agnes bij Oosterbeemd  gestart als vrijwilligster. Dit zorgcentrum verwelkomt ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en heeft zowel verzorgingshuis- als verpleeghuisplaatsen.

Hulp
Bij de zeswekendienst van haar broer vroeg de pastoor aan Agnes en haar zussen om hulp bij de lezingen en voor het rondbrengen van de communie. Haar oudere zussen , lieten het aan zich voorbijgaan maar Agnes wilde dit wel doen. “Dit is me zo goed bevallen, dit wil ik blijven doen.”

Communiedienst
Op een bepaald moment werd de pastoor ziek en werd Agnes gevraagd om eens met de bewoners in Oosterbeemd te gaan bidden of een woorddienst te doen. “Ik heb dat nooit gedaan, hoe moet ik dit gaan doen? Ik wist dat ze dit binnen de locatie Panhuys ook deden en ben daar eens gaan kijken. Zij hadden mooie boekjes voor de dienst. Deze ben ik vervolgens ook op eenzelfde wijze gaan opzetten voor de bewoners van Oosterbeemd. Eerst heb ik een woordboekje gemaakt en daarna heb ik bidboekjes ontworpen. Meneer pastoor keurde het goed om deze te gaan inzetten voor de communiedienst.”

Samen een gebedje
“De communie – de hosti – naar de kamers brengen had ik ook nog nooit gedaan. Samen met een Zuster – dat gebeurde in die tijd nog – zijn we de kamers nagelopen zodat ik kon zien hoe zij dat deed. Ik bedacht dat ik hier wat meer mee zou kunnen doen en ben toen op zoek gegaan naar bijpassende gebeden. Tegenwoordig gaan we op zaterdagmiddag na de Heilige Mis langs de bewoners op de kamers. Om dan samen een gebed te doen. Dat waarderen ze echt. Ze kijken hier naar uit en vinden dit heel fijn. Iedere week heb ik weer een ander soort gebed en dat wordt hartelijk ontvangen.”

Verlegen
“Vroeger was ik heel verlegen. Waar ik mezelf in oversteeg, is dat ik zo graag wilde helpen, dat ik mijn verlegenheid op deze manier overwon. Ik had nog nooit voor een groep gestaan, nu deed ik het zonder nadenken met de lezingen. Dat had ik eerder niet kunnen bedenken. Ik wil graag iets meegeven, deze generatie heeft behoefte aan het pastorale. Dat ik daar aan kan bijdragen, geeft me een heel goed gevoel en de bewoners ook.”

Koor Valkenheim
“Met wat hulp kon ik de diensten verder uitwerken. Ook voor de lezingen kreeg ik wat meer mensen om me heen zodat we dit samen konden gaan doen. Inmiddels worden de communiediensten ondersteund door muziek. Het koor van Valkenheim heeft liedjes gemaakt en zelfs een cd die we kunnen gebruiken. Kerkmuziek spreekt onze bewoners heel erg aan.”

Zoveel liefde
Naast de missen die de bewoners kunnen waarderen, zijn er ook diverse activiteiten. Ze kunnen bloemschikken, ook is er wekelijks een hobbyuurtje waarin ze vaak gaan schilderen. Een hoogtepunt vindt Agnes de jaarlijkse paasviering en alles daar omheen. “Er is dan zoveel liefde en zo’n hartverwarmende sfeer.”

Maatje
Bij Oosterbeemd zijn ‘maatjes’ hard nodig. Je wordt dan als vrijwilliger gekoppeld aan een bewoner. “Belangrijk is dat je de mensen de ruimte geeft, hen laten praten. Dan komen de verhalen vanzelf. Of je stelt ze vragen: ‘Waar komt u vandaan?’ ‘Bent u in Valkenburg geboren?’. Slechts een paar vragen die al kunnen leiden tot een gesprek. Je moet hier wel voor openstaan. We hebben ook vrijwilligers die meer gericht zijn op het doen en niet zozeer op het praten of luisteren. Belangrijk dus om vooraf aan te geven wat je prettig vindt, wat bij je past. Zo kunnen we samen bekijken bij welke activiteit of bewoner persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten goed aansluiten.”

0900 777 4 777

+