Elfershof

contact ronde button

Elfershof

Vertrouwd en kleinschalig wonen in een groene omgeving

elfershof7Elfershof is het eerste kleinschalige zorgcentrum van Sevagram. Het ligt in een rustige, kindvriendelijke woonwijk met veel groenpartijen en bomen, op nauwelijks 500 meter van het centrum van Heerlen. Het moderne gebouw valt op door zijn eigenzinnige, speelse architectuur. Het balkon biedt een riant uitzicht op Heerlen en omgeving. Vanaf de ruime galerijen kijk je uit op een sfeervol binnenhofje, waar het bij mooi weer goed toeven is.

Geen drempels
Woonzorgcentrum Elfershof telt zeven verdiepingen. Op de derde tot en met de zesde etage liggen vijftien appartementen gerealiseerd. Deze zijn in het bijzonder geschikt voor bewoners vanaf 55 jaar, maar ook voor mensen die jonger zijn maar kampen met een lichamelijke beperking. De appartementen zijn dan ook van alle gemakken voorzien. Er liggen geen drempels. De badkamer en het toilet zijn ook goed bereikbaar voor mensen die aangewezen zijn op een rolstoel of gebruik maken van een rollator.

Groepswoningen
Wat Elfershof extra bijzonder maakt zijn de vier groepswoningen op de eerste en de tweede verdieping. Deze zijn bedoeld voor ouderen met verpleeghuisindicatie. Het gaat om vier woonclusters met zes en zeven eenpersoonskamers, die zijn ingericht als woonkamer én als slaapkamer. Elk wooncluster beschikt over een groot gemeenschappelijk terras, een gemeenschappelijke woonkamer en een gemeenschappelijke keuken.

De cliënten van Elfershof zijn veelal oudere bewoners met een psychiatrische problematiek voor wie het wonen in een kleine groep duidelijk meerwaarde heeft. Er is sprake van een huiselijke situatie, waarin voortdurend contact met anderen is, terwijl de bewoners tegelijkertijd een hoge mate aan privacy genieten. Geheel in lijn met de Planetreevisie van Sevagram ligt bij de kleinschalige zorg de nadruk op het ‘kunnen’ en ‘willen’ van de bewoners en niet op de beperkingen waarmee zij vaak te kampen hebben.

De woningen zijn ingericht voor zes of zeven personen. De clienten hebben hun eigen kamer, die zoveel mogelijk is ingericht met eigen meubels en eigen herkenbare spullen. De omgeving van Elfershof staat te boek als een buurt met een hoog sociaal karakter. Kenmerkend zijn de vele kinderen die langs het woonzorgcentrum lopen als ze op weg zijn naar school.

Als blijk van internationale erkenning voor mensgerichte zorg heeft Elfershof op 10 augustus 2016 het Planetree-label behaald.