×

Fingerfood

Van eten en drinken kunnen we enorm genieten. Het is essentieel voor onze gezondheid en heeft daarnaast een belangrijke sociale functie. Ondanks het grote belang krijgt eten en drinken in de zorg niet altijd de aandacht die het verdient. Bijna een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland is ondervoed. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het niet meer kunnen hanteren van bestek door bijvoorbeeld dementie, is er één van. Hiervoor zou ‘Fingerfood’ wel eens een oplossing kunnen zijn.

‘Fingerfood’ is eten dat je eenvoudig kan vastpakken en met de vingers kan worden gegeten. Eten met de handen is iets dat we van jongs af aan van nature doen. Met bestek leren eten wordt pas in de daaropvolgende jaren aangeleerd. Mensen bij wie het geheugen achteruitgaat, vallen vaak terug op het instinct en gaan weer met hun handen eten.

Maaltijden beginnen met zien en ruiken, en ook het tastzintuig bevat oneindig veel zenuwuiteinden die informatie over de maaltijd doorgeven. Met onze handen voelen we de consistentie, structuur en temperatuur van het eten. Dit ‘proeven met de handen’ kan de eetervaring verbeteren. Daarnaast kan ‘Fingerfood’ ook bijdragen aan het vergroten van de autonomie. Mensen kunnen zelfstandig blijven eten zonder afhankelijkheid van een ander. Door deze vrijheid blijft over het algemeen de eigenwaarde in stand en verbetert de maaltijdbeleving. Daarom is de verwachting dat ouderen die ‘Fingerfood’ eten meer eten tot zich nemen.

Het signaal van ondervoeding en het niet meer in staat zijn om met bestek te eten bij cliënten met dementie vraagt om een creatieve oplossing. ‘Fingerfood’ is een product dat hierop inspeelt en waarmee binnen andere organisaties al positieve resultaten zijn geboekt.  

Meer weten?
Neem dan contact op met Frank Roost, projectleider Innovatie bij Sevagram.

0900 777 4 777

+