×

Maria Ramackers vrijwilligster bij Panhuys in Hulsberg

Maria Ramackers vrijwilligster bij Panhuys in Hulsberg

Maria Ramackers is sinds 1989 vrijwilligster bij Panhuys in Hulsberg en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

“Ik ben geboren en getogen Hulsbergenaar en wilde graag iets voor de gemeenschap betekenen”, vertelt Maria. “Ik ben daarom 32 jaar geleden het toenmalige pand van Panhuys binnengestapt om mij aan te melden als vrijwilligster. Ik kon gelijk meehelpen bij de wekelijkse kienactiviteiten. Niet veel later kon men wel wat hulp in het interne winkeltje gebruiken. Hier kun je me vanaf dat moment drie dagen in de week vinden; ik vind het er geweldig!”


Genieten van iedere minuut
“Alles bij elkaar ben ik bijna dagelijks in Panhuys. ‘Bijna’ omdat ik zo nu en dan thuis op mijn kleinkinderen moet passen. Afhankelijk van de activiteiten ben ik meestal van 14.00 u tot 17.00 u aanwezig. Zelfs toen mijn man nog leefde, was dat het geval. Hij ging naar zijn werk en ik naar dat van mij”, lacht Maria. “Nee, alle gekheid op een stokje, ik heb dit in al die jaren geen moment als werk gezien. Geen dag is hier hetzelfde, en dat is maar goed ook. Anders had ik het niet zolang volgehouden als vrijwilligster. Ik geniet van iedere minuut die ik met de bewoners bezig ben. De sfeer is hier fantastisch en wat je naar de bewoners uitstraalt, krijg je absoluut terug. Ook met de medewerkers heb ik een ontzettend goede band. Het is altijd weer gezellig met hen.”

Diverse activiteiten
“Waar ik kan bijspringen, doe ik dat uiteraard graag”, vervolgt Maria. Zo help ik regelmatig met het tafeldekken en het afruimen als de bewoners klaar zijn met eten. En tussen de bedrijven door ga ik een paar keer per dag met verschillende bewoners een blokje om, hetzij in het gangen, waar nu sinds de nieuwbouw volop ruimte voor is, of naar buiten. De één praat wat meer dan de ander, maar ik geniet intens van de verhalen over vroeger. De meeste bewoners hebben een vorm van dementie. Afhankelijk van de graad van dementie zijn de meesten wel in staat mee te doen aan spelletjes en bewegingsactiviteiten. Waarbij ik ze dan begeleid, voor zover ik daartoe bevoegd ben.”

Corona
“Ik hoop dat ik dit vrijwilligerswerk nog heel lang mag blijven doen, want een jaar als 2020 wil ik nooit meer meemaken. Door de strenge coronamaatregelen mocht ik een jaar lang niet naar Panhuys. Uit pure verveling heb ik die leegte ingevuld met veel wandelen, legpuzzels maken en breien. Nu de regels versoepeld zijn en ik weer aan de slag kan, ben ik de koning te rijk. En volgens mij hebben de bewoners en de medewerkers mij ook wel een beetje gemist”, knipoogt Maria ondeugend.

0900 777 4 777

+