×
08-04-2025

Sevagram wil behandelzorg bieden aan ouderen in de wijk

Sevagram is in de regio een expert als het gaat om behandelzorg. Wij hebben veel kennis en ervaring en werken met een betrokken team experts. Nu bieden we behandelzorg nog overwegend aan binnen de muren van onze zorgcentra. We noemen dat intramuraal. In de toekomst willen we echter onze behandelzorg ook aanbieden aan ouderen in de wijk. We willen de stap naar buiten maken oftewel extramuraal. Deze ambitie is uitgewerkt in het Project Extramuralisering Behandelzorg. We nemen je hierin graag mee.

Waarom willen we onze behandelzorg ook aan ouderen in de wijk aanbieden?
Onze samenleving verandert in een rap tempo. Je ziet dat overal om je heen gebeuren. Ook in de zorg en vooral ook in de ouderenzorg. Mensen willen en blijven langer thuis wonen. Daardoor neemt de vraag naar zorg -ook achter de voordeur- toe en wordt deze zorg bovendien complexer. Daar komt bij dat we nu al zien dat er steeds minder zorgprofessionals zijn.

Wat we daarnaast óók zien, is dat huisartsen in de wijk steeds vaker te maken krijgen met oudere patiënten met complexe zorg- en ondersteuningsvragen. Sevagram heeft binnen de behandeldienst een aantal Specialisten Ouderengeneeskunde (SO). Door in de wijk te gaan werken, kunnen onze specialisten, huisartsen adviseren en ondersteunen. Een goede partnerrelatie tussen huisarts en onze SO is daarbij van belang.

De link tussen behandelzorg & Community Care
De hierboven geschetste ontwikkelingen maken dat we de zorg voor kwetsbare ouderen anders moeten gaan inrichten. Sevagram is daar drie jaar geleden al mee gestart door het ontwikkelen van Community Care.

Community Care richt zich op het zo lang als mogelijk, zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen met ondersteuning vanuit de wijk én -als dat nodig is- van zorgprofessionals. Het doel van Community Care is met andere woorden er samen voor zorgen dat (kwetsbare) mensen langer vitaal, veilig en gelukkig thuis kunnen wonen. Met een betere kwaliteit van leven en waar mogelijk ondersteund door het netwerk/de omgeving. Daarmee vertragen we een verhuizing naar een verpleeghuis. Als het echt niet meer thuis gaat, kan de overstap naar een geclusterde aanleunwoning gemaakt worden waar VPT (Volledig Pakket Thuis) wordt aangeboden. En als dat niet meer mogelijk is, wordt er verhuisd naar een zorgcentrum.

Door behandelzorg in de wijk aan te bieden, maken we het mogelijk dat ouderen met de juiste zorg en ondersteuning langer en veilig thuis of in een aanleunwoning kunnen blijven wonen.

Het project extramuralisering van de behandelzorg: hoe ziet dat eruit?
In 2024 is gewerkt aan een projectplan waarin een aantal zaken is beschreven:

  1. Wie komt er in aanmerking voor de behandelzorg van Sevagram, naast de bewoners van onze zorgcentra?
  2. Wat wordt ons werkgebied? Met andere woorden: waar gaan we behandelzorg aanbieden?
  3. Hoe hebben we het aangepakt en hoe ziet de planning eruit?

Voor wie?
Naast de bewoners die in onze zorgcentra wonen en al behandelzorg via Sevagram krijgen, willen we deze zorg ook gaan aanbieden aan andere ouderen met een zorgvraag. Dat zijn onder meer:

  • Ouderen die wonen in de wijk die te maken hebben met verschillende (complexe) aandoeningen en zorgvragen. Deze verschillende aandoeningen vragen ook om verschillende gespecialiseerde zorgaanbieders. Denk dan aan de specialist ouderengeneeskunde en aan verschillende therapeuten (bijvoorbeeld fysiotherapie, logopedie, diëtiek, psychologie etc.).
  • Bewoners van de aanleunwoningen bij Sevagram-locaties.
  • Ouderen die bij een van onze zorgcentra wonen en behandeling krijgen van hun eigen huisarts en therapeuten (WLZ-indicatie “zonder behandeling”).

Wat bedoelen we met ‘in de wijk’? Waar gaan we deze vorm van behandelzorg aanbieden?
Afgesproken is dat we eerst gaan proefdraaien op drie zogenoemde pilotlocaties. Dat zijn Scharwyerveld, Oosterbeemd en Douvenrade. De wijk -postcodegebieden- rond deze locaties zijn de verzorgingsgebieden waar we behandelzorg gaan aanbieden.

Aanpak en planning
Voordat we deze pilots kunnen starten, gaat een aantal werkgroepen aan de slag die zich met het volgende zullen bezighouden:

  • Inrichten van Nedap voor het multidisciplinaire proces. Denk daarbij aan het ondersteunen van overleggen van betrokken behandelaren over de cliënt (MDO’s), het maken van afspraken in het kader van het proces dus zowel voor één op één behandelingen als voor groepsbehandelingen.
  • Voorbereiden van de communicatie zowel intern als extern. Denk bij extern bijvoorbeeld aan huisartsen, ziekenhuizen, collega zorginstellingen, etc.
  • Om de groepsbehandelingen goed vorm te geven, zal een werkgroep gaan bepalen welke behandelingen we gaan aanbieden voor welke doelgroepen en op welke pilotlocaties.
  • Voor de medewerkers van de pilotlocaties worden trainingen verzorgd.

We verwachten dat we rond de zomervakantie 2025 klaar zijn om te kunnen starten met de pilots op de drie locaties.

Hoe gaat onze werkwijze er in de wijk uitzien?
Sevagram biedt op dit moment zogenoemde monodisciplinaire behandelingen bij ouderen thuis in de wijk. Dat betekent dat één van onze specialisten -bijvoorbeeld de fysiotherapeut- bij ouderen thuis behandeling biedt en dus niet een heel team. We gaan -en dat sluit aan bij onze zorg en ondersteuning bij complexe vragen- multidisciplinaire behandelzorg leveren. Daarnaast blijft er ruimte voor specialistische 1ste lijns-activiteiten die in de regio uniek zijn. Multidisciplinair betekent dat wij een breed team van specialisten inzetten. Bij een complexe zorgvraag gaat het immers vaak om meerdere aandoeningen en/of problematieken en dat vraagt om verschillende deskundigheid. Dankzij onze pilotlocaties, waar al deze deskundigheid onder één dak te vinden is, maken we de zorg en ondersteuning voor ouderen in de wijk goed bereikbaar en efficiënt. Op de pilotlocaties zullen we de multidisciplinaire behandelzorg geleidelijk opbouwen en monodisciplinaire behandelzorg afbouwen.

Ons motto blijft dat we zoveel mogelijk op locatie behandelen en als dat niet anders kan thuis.

We zeiden het hierboven al: een goede partnerrelatie tussen de huisarts in de wijk en de Specialist Ouderengeneeskunde van Sevagram is belangrijk. Op verzoek van en in samenwerking met de huisarts kan de Specialist Ouderengeneeskunde kijken welke zorgvraag er is en welke kennis en kunde vanuit Sevagram noodzakelijk is om de huisarts te ondersteunen in de zorg voor de oudere, complexe patiënt. Op de drie pilotlocaties loopt ook gelijktijdig een project om wijkpoli’s in te richten. Ouderen kunnen hier behandeld en ondersteund worden door ons multidisciplinaire behandelteam.

Wat geen deel uitmaakt van dit project, maar wel een goede extra ondersteuning kan zijn, is onze Academie voor Zelfzorg. Hier leren naasten en /of mantelzorgers hoe zij een (eenvoudige) verpleegkundige- of dagelijkse zorghandeling zelfstandig kunnen uitvoeren. Ook hier is het doel dat ouderen zo lang mogelijk zelf de controle houden over hun zorg in de thuissituatie. Met andere woorden: ook dit draagt bij aan zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Hoe verder met het project extramuralisering van de behandelzorg?
We zullen jullie begin zomer opnieuw informeren over de voortgang.

0900 777 4 777

+