×
13-03-2025

MTO: Er is altijd wel iets wat aandacht vraagt

Met een gemiddelde van 7,8 over beide clusters voor de tevredenheid van medewerkers scoren de beide afdelingen in de Regenboog in Meezenbroek (Heerlen) behoorlijk hoog. En dat met een ingrijpende verbouwing die het nodige van de flexibiliteit van zorg en bewoners vraagt. Wat opvalt als je de scores uitsplitst is de hoge 8,1 voor de afdelingen 3 en 4 naast een 7,3 voor 1 en 2. Dat vraagt om een nadere verklaring.

“Die is er”, reageert Francien Frissen, coördinator Zorg en Welzijn. “In cluster 1 is een vrij nieuw team aan het werk, de medewerkers daar moeten nog beter op elkaar ingespeeld raken. Vooral als het om samenwerken en goed communiceren gaat geven ze aan dat er wel stappen gezet mogen worden. Daar werken we dan ook hard aan.” 

Stabiele basis
Mede-coördinator Caithlyn Vromen valt haar collega graag bij: “Het team van cluster 2 is langer bij elkaar, de basis is stabieler. Het telt een vaste groep mensen die elkaar kennen, die weten wat er gedaan moet worden en hoe je dat moet doen. Samen, want je bent niet voor niets een team. Wat bij hen extra aandacht verdient, is de samenwerking tussen zorg en welzijn. Die twee moeten op termijn meer naar elkaar toe groeien.”  

Bizar veel 
Wat betreft communicatie vindt het tweetal dat in De Regenboog ‘bizar’ veel gecommuniceerd wordt. Wekelijks op donderdag gaat de vaste nieuwsbrief er via mail uit met daarin de belangrijkste mededelingen over verbouwwerkzaamheden, projecten en activiteiten, onderlinge feedback, nieuws uit het team- en beleidsoverleg en andere actuele zaken. “Daarnaast staan we dagelijks met elkaar in contact aan de ontwikkelborden, tijdens de overdracht en ‘gewoon’ op de werkvloer. We proberen zoveel mogelijk alles in overleg te doen, besluiten waar dat kan hoe we zaken samen aanpakken. We laten niets liggen of sluimeren, we lossen knelpunten en problemen het liefst meteen op. Dat voorkomt vervelende vragen, zorgt voor draagvlak en begrip en creëert een goede sfeer.” 

Luisterend oor plus 
Wat betreft samenwerken betrekken Francien en Caithlyn daar alle disciplines bij. Van het zorgpersoneel tot de persoonlijk begeleiders, de artsen, de zzp-ers en de gasterie- en facilitaire medewerkers. “Zelfs bij gedragsvisites doen we dat, het is belangrijk dat we van elkaar weten wat de gemaakte afspraken zijn en dat die voor ieder van ons gelden. Met de kwetsbare groep bewoners hier – veelal ouderen met een psychiatrische stoornis – is dat super belangrijk. Helemaal in de onrustige verbouwingsfase waar we nu in zitten. Als coördinatoren zijn wij meer dan een luisterend oor. We coachen ons personeel tijdens één op één gesprekken, gaan met ze de werkvloer op, komen in actie als er spanningen of botsingen zijn en nemen de tijd als er in het kader van innovatie nieuwe hulpmiddelen of methodes worden geïntroduceerd. We rouleren waar dat kan zelfs met taken. Zo kan een gastvrouw ervaren hoe het is om bij een welzijnsactiviteit als persoonlijk begeleider te werken.” 

Zorgdossiers in orde 
Hoewel in de Regenboog merendeels tevreden medewerkers actief zijn, vindt Caithlyn het goed dat die tevredenheid elk jaar onderzocht wordt. ”Om te beginnen legt zo’n onderzoek knelpunten bloot en geeft het ons de gelegenheid om in gesprek te gaan. In de huidige dynamische werkomgeving is geen dag hetzelfde en is er altijd wel iets waar je aandacht aan moet schenken. Humor, kunnen relativeren en af en toe je charmes inzetten om bij de bewoners iets te bereiken zijn minstens zo belangrijk.”

Francien laat duidelijk merken dat ze tevreden is over de manier waarop er gepresteerd wordt. “Ik vind echt dat we het hier goed doen, ik ben daar hartstikke trots op. Helemaal met de cultuuromslag hier, de vele wijzigingen die plaatsvonden en de aandacht die we moeten geven aan die verbouwingsperikelen. Dat onze medewerkers daar flexibel mee omgaan verdient een groot compliment. Zelfs zorgden ze ervoor dat de zorgdossiers voor de derde keer op rij honderd procent oké waren. Dat was wel een vlaai waard vonden we.” 

Gelukkig vullen Caithlyn en Francien elkaar prima aan, stralen ze rust uit en zijn ze niet bang om prioriteiten te stellen. Ook als iemand een keer niet zo tevreden is. “Dat hoort er nu eenmaal bij. Een goed gesprek lost dat negen van de tien keer prima op. En voor de rest? We blijven alert op signalen wat betreft medewerkerstevredenheid. Dat valt en staat met samenwerken en helder communiceren.”



 

0900 777 4 777

+