×
24-03-2025

“Een MTO is belangrijk, geen twijfel hierover”

Elham Jacobs werkt als controller bij Sevagram. Haar werkplek is in het Dienstencentrum in Plataan in Heerlen. We hebben Elham enkele vragen voorgelegd over het thema medewerkerstevredenheid.

Hoe zie je jezelf: als een tevreden medewerkster of toch niet?
“Ik zie mezelf wel als een tevreden werknemer. Dat is niet alleen voor mijzelf belangrijk, ook Sevagram heeft er als werkgever belang bij dat de mensen hun job met plezier en enthousiasme uitvoeren. Tevreden zijn betekent natuurlijk niet dat ik met alles honderd procent oké ben, er is altijd ruimte voor verbetering. Als dat er niet meer is, sta je stil en ontwikkel je je niet meer.  Waar ik vooral blij mee ben is dat Sevagram medewerkers de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen in hun vakgebied. Ook is er aandacht voor de balans tussen privé en werk. In de zorg is dat voor velen terecht een belangrijk onderwerp.”

Zie je binnen je eigen werk mogelijkheden voor verbeteringen?
“De afdeling waar ik werk is net als mijn huidige functie door de jaren heen organisch ontstaan. Hierdoor zijn er op veel gebieden mogelijkheden tot verbetering. Als financiële professional vind ik het bovendien interessant om mijn ervaringen uit eerdere jobs in te brengen. Daarmee kan ik een ander perspectief bieden en verbeteringen aanreiken. Ruimte voor verbetering maakt mijn werk extra aantrekkelijk en interessant.”  

Waar hangt het voor jou vanaf of je met een voldaan gevoel na je werk naar huis gaat?
“Behalve collega’s met wie het prettig samenwerken is, een goede sfeer op de afdeling, de mogelijkheid tot extra opleidingen en cursussen, het gevoel gezien en gewaardeerd te worden, het salaris en de arbeidsvoorwaarden vind ik het belangrijk dat de balans tussen mijn werk en privé goed is. Daarnaast vind ik in mijn huidige baan genoeg uitdaging op mijn vakgebied.”

Vind je het belangrijk dat Sevagram jaarlijks een MTO houdt?
“Een MTO is absoluut belangrijk, geen twijfel hierover. Zaken benoemen die verbetering behoeven, moet je doen. Net als de uitkomsten terugkoppelen. Doe je dat niet, dan ebt de relevantie van zo’n onderzoek weg en trek je geen lessen voor de toekomst. Zoals ik al eerder zei is stilstand achteruitgang en ontwikkel je jezelf niet meer.”

Denk je dat er verschil is tussen mensen die daadwerkelijk aan het bed staan en de groep medewerkers die ondersteunend werkt?
“In essentie is er natuurlijk geen verschil, we zijn tenslotte allemaal mensen. Als het gaat om tevredenheid verdient de zorg echt meer aandacht. Als ondersteunende diensten hebben wij een rol ten bate van het primaire zorgproces. Wij zijn er om onze collega’s op de vloer te ontzorgen van werkzaamheden of processen waar zij zich niet mee bezig hoeven te houden. In die zin vind ik dat wij er alles aan moeten doen om de tevredenheid van onze zorgmedewerkers te verhogen. Als we terughoren dat dit lukt is dat voor ons het grootste compliment. Misschien moet het zelfs een kritische prestatie-indicator zijn (KPI) voor een ondersteunende dienst. In mijn beleving zijn we ons daar niet altijd genoeg bewust van.”

Heb je nog iets wat je aan dit lijstje wil toevoegen?
“We moeten als ondersteunende dienst onze mindset veranderen als het gaat om het primaire proces. Als daar ontevreden geluiden vandaan komen moeten we dat niet zien als lastig. Juist niet zou ik zeggen. Als er kritiek is moet je nagaan wat je kunt doen om daar je voordeel mee te behalen. Die geluiden niet opvatten als kritiek dus, maar als kans voor verbetering.”

0900 777 4 777

+