×
07-03-2024

De troostkoffer als belangrijk onderdeel van waardig afscheid

In 2019 ontstond er bij Kelly Schmitz, verpleegkundige i.o. in Langedael, na het volgen van de cursus ‘Sterven op je eigen manier’ het idee van een troostkoffer. “Na twee jaar hadden we voor Langedael een mooi product geïmplementeerd”, aldus Kelly.

“Daarna werd ik door Diana Brosens, geestelijk verzorger en voorzitter van de groep waardig afscheid, benaderd of ik wilde deelnemen aan het werkgroepje ‘troostkoffers’ met als doel deze voor alle locaties te implementeren. Het groepje bestond destijds uit 6 deelnemers, waar in twee jaar tijd enige wisseling heeft plaatsgevonden.”

“In het kader van waardig afscheid nemen, vonden wij dat de goede zorg en aandacht die de cliënt in de laatste fase van zijn leven bij ons krijgt, heel goed aangevuld zou kunnen worden met een koffer vol spullen die troost kunnen bieden. Na veel speurwerk naar wat er in de troostkoffer moest komen en een presentatie voor het directieteam begin dit jaar zijn we gelijk overgegaan tot actie.”

Voor wie?
De troostkoffer was in eerste instantie bedoeld voor bewoners in de terminale fase van hun leven. Geleidelijk aan ontstond het idee om het breder door te trekken en de inhoud van de koffer eveneens af te stemmen op de familie, die in deze fase evengoed gebaat zijn bij een stukje informatie, troost en afleiding. Bovendien kan de troostkoffer worden ingezet voor bewoners die extra aandacht en medeleven kunnen gebruiken bij eventueel verlies van één van hun naasten.

Wanneer?
“De voorbereidingen zijn al in volle gang”, bevestigt Kelly. “Momenteel worden er 22 troostkoffers door de Kornuiten van Koraal in Lemiers vervaardigd. Ze worden voorzien van de vlinder die op de afscheidsdekens staat en krijgen een donkerblauwe rand aan de onderzijde. Op die manier wordt het één mooi geheel. Deze zullen in de loop van april klaar zijn. Vanaf dat moment worden ze gevuld en verdeeld over alle Sevagram locaties.*
De inhoud van de koffers zal onder andere bestaan uit een informatiemap, een led-kaarsjes, boeken van bijvoorbeeld Toon Hermans en Marinus van den Berg, handcrème, pepermuntjes, zakdoekjes, een universele telefoonoplader, een tekenboek, een ‘niet storen’-deurhanger en nog veel meer waardevolle spullen.

Momenteel worden de managers van iedere locatie gevraagd om aandachtfunctionarissen met affiniteit voor dit onderwerp te benoemen om zodoende de troostkoffer te borgen. Als werkgroepje zullen wij de toepassing van de troostkoffer op alle locaties een jaar lang begeleiden en volgen, totdat de inzet ervan als ‘normaal’ wordt beschouwd.”

Help jij mee?
Ben jij degene die ons graag wil helpen om de troostkoffer te borgen? Meld je dan bij Kelly. Het werkgroepje kan dit namelijk niet alleen. Het vraagt niet veel van je, maar net dat kleine beetje hulp is genoeg om de troostkoffer een groot succes te laten worden waar bewoners en hun naasten steun van ervaren. Bij twijfel kun je voor meer informatie altijd terecht bij Kelly: Kelly.Schmitz@sevagram.nl

* Uiteraard houden we jullie tijdig op de hoogte wanneer de koffers afgeleverd worden.


 

0900 777 4 777

+