×
08-04-2025

Afval scheiden was nog nooit zo gemakkelijk

In 2023 werd in de Oranjehof gestart met de pilot afvalscheiding. Met name de scheiding van PD (plastic en drankkartons) werd onder de loep genomen. Teammanager Facilitair en kartrekker van het project Maikel van den Brand vertelt hoe zij e.e.a. hebben aangepakt.

Zoals inmiddels bij iedereen wel bekend, is de ‘afvalberg’ in de zorg een groot maatschappelijk probleem. Het is niet alleen kostbaar voor iedere organisatie om alle afval af te voeren, maar zeker ook schadelijk voor het milieu als het niet op de juiste manier wordt verwerkt.

Binbins
“Voor Oranjehof reden te meer om hierover betere controle te krijgen”, aldus Maikel. “Zoals gezegd, zijn wij enkele jaren geleden een traject aangegaan, waarbij we bewust het PD van het restafval zijn gaan scheiden. Hiervoor hebben destijds gebruik gemaakt van twee verschillende afvalemmers die naast elkaar werden gezet. Op de ene stond ‘PD’ en op de andere ‘restafval’. Op een instructielijstje dat erboven aan de muur hing, stond duidelijk vermeld wat onder PD en wat onder restafval valt.
Sinds deze maand is de pilot afgerond en zijn we officieel begonnen met het in gebruik nemen van zogeheten binbins. Dit zijn afvalbakken speciaal voor het scheiden van afval. We hebben inmiddels 16 binbins, verspreid over de verschillende afdelingen, in gebruik. Ze staan op strategische plekken, zodat niemand te ver hoeft te lopen om zijn afval kwijt te kunnen.”

Bewustwording
“Alles valt en staat met consequent blijven”, vervolgt Maikel. “Het is dan ook de kracht van de herhaling die er mede voor zorgt dat mensen zich bewust blijven van hun gedrag als het gaat om het weggooien van afval. Zonder dat we met de milieupolitiepet op willen lopen, proberen we iedereen ervan te overtuigen en te wijzen op het feit dat de juiste afvalscheiding noodzakelijk is. De slogan ‘Doe alsof je thuis bent’ hanteren we dan ook regelmatig. Scheid op je werk het afval zoals je dat thuis ook doet. Deze boodschap proberen we te herhalen in werkoverleggen, in interne mails, huiskamergesprekken, wekelijkse nieuwsbrieven en ons bewonersblad. Dit geldt overigens niet alleen voor de medewerkers. We brengen dit eveneens over op de vrijwilligers, de bewoners, hun familie en andere bezoekers. Ik heb het idee dat deze manier van afval scheiden helpt, dat het bij iedereen echt al leeft en bovendien als vanzelfsprekend wordt gezien.”

Uitrol
Het is de bedoeling dat deze manier van afvalscheiding geleidelijk aan uitgerold wordt over de rest van de organisatie. Iedere locatie krijg op termijn binbins. Maikel: “Als ervaringsdeskundige zou ik, bij de ingebruikname van de binbins, ieder locatie vooraf willen meegeven dat het wellicht verstandig om de huidige prullenbakken van alle kantoorruimtes te verwijderen. Anders zal het beoogde effect van consequente afvalscheiding niet behaald worden en gaan we met z’n allen aan dit doel voorbij. We boeken in Oranjehof nu al goede resultaten. Zo hebben we het aantal restafvalcontainers weten te halveren en besparen we middels een aangevraagde milieusubsidie veel geld voor het ophalen van de PD-containers. Zo snijdt het mes aan twee kanten, we besparen geld en sparen tegelijkertijd het milieu…..hoe mooi en makkelijk is dat?”

0900 777 4 777

+