×
06-03-2025

MTO: Balans werk en privé onder de loep bij St. Anna

Het MTO nieuwe stijl werpt zijn vruchten af. Nog even kort: sinds eind 2023 pakt Sevagram het MedewerkersTevredenheidsOnderzoek, kortweg het MTO, anders aan. In plaats van één keer in de twee jaar, vindt het MTO nu elke negen maanden plaats. Er worden steeds dezelfde tien vragen gesteld, zodat veel sneller en beter eventuele verbeterpunten zichtbaar worden. Verbeterpunten die door de teammanager worden opgepakt en waar -samen met het team- iets mee wordt gedaan. Dat is immers het doel van het MTO: samen werken we aan beter! Lilian Hanssen, teammanager bij St. Anna en coördinator Zorg & Welzijn Brenda Hönen vertellen wat er op onze locatie in Welten is opgepakt naar aanleiding van het laatste MTO.

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat de uitkomsten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) 2024 puur cijfermatig lang niet het hele verhaal vertellen. Voor Lilian en Brenda gaat het er vooral om dat je de ‘vraag achter de vraag’ opzoekt. “Als er weinig verzuim is, nauwelijks verloop onder het personeel en medewerkers grofweg tevreden zijn met hun job zou je zeggen dat alle seinen op groen staan. Toch ontdek je na een eigen verdiepingsonderzoek dat we met hulp van Forms hebben uitgevoerd, dat er absoluut zaken zijn die beter kunnen.”

Die verdiepende vragen spitsen zich vooral toe op twee thema’s: vertrouwen in de koers van Sevagram en vooral de balans werk vs. privé. Die beide onderwerpen kwamen bovendrijven nadat de resultaten van het MTO bekend waren. Een MTO waar in Welten ondanks vakantieperikelen 88% aan deelnam. “Een score waar we trots op zijn”, zeggen Lilian en Brenda. “Dat laat zien dat onze mensen begaan zijn met hun baan en met het reilen en zeilen van St. Anna. De resultaten daarvan hebben we met iedereen gedeeld in een presentatie en opgenomen in het Domeintje, onze interne nieuwsbrief.”

Vertrouwen in de koers
Wat betreft de koers van Sevagram geeft de meerderheid aan daar helemaal of in elk geval deels van op de hoogte te zijn. De informatievoorziening daarover wordt over het algemeen als goed of voldoende gezien. Lilian: “Duidelijk kwam naar voren dat er behoefte was om in het Domeintje, ons wekelijks nieuwsbulletin, niet dubbel en over te veel thema’s te informeren, de nieuwsbrief compact te houden en herhalingen te voorkomen. Verder werd gevraagd om meer invloed en inbreng van de medewerkers in St. Anna. En er was voorkeur om niet alles te communiceren via mail en nieuwsbrief, maar ook op de werkvloer beter te communiceren. Een overdaad aan schriftelijke informatie wordt niet altijd gelezen omdat daar in de praktijk nauwelijks tijd voor is. Als we in april evalueren zal blijken of we dit onderwerp naar tevredenheid hebben opgepakt en hoe we dit nog kunnen verbeteren.”

Werkgroep dienstrooster
De balans werk en privé levert een variabel beeld op. Naast enkele ontevreden medewerkers staat een grote groep tevreden of deels tevreden mensen. In het opmaken van die balans springt vooral het opmaken van het dienstenrooster eruit. Brenda en Lilian: “We hebben een werkgroep samengesteld die dit onderwerp bij de horens pakt en met verbetervoorstellen komt. Met in ons achterhoofd de wetenschap dat het plannen van een rooster soms een uitdaging is, moet passen binnen het team als geheel en we het soms niet iedereen 100% naar de zin kunnen maken. Verder hebben we een memo opgesteld waarin onze planner nog eens precies uitlegt hoe een basisrooster werkt en met welke factoren hij rekening moet houden. Denk aan vakanties, feestdagen, nacht- en weekenddiensten, verzuim door ziekte, individuele afspraken, wensen,  het aantal beschikbare uren, plus- en min uren, cao-regels, voltijds- en deeltijdwerk en nog veel meer.”

Eigen ideeën
Wat opvalt is verder dat onder de geïnterviewden de nodige ideeën leven om het rooster beter te kunnen inrichten. Brenda en Lilian: “Meer overleg tussen planner en collega’s bijvoorbeeld, de medewerkers inbreng geven over de te draaien diensten, een rooster maken met zo weinig mogelijk plus en min uren, geen vage beloftes doen die niet waargemaakt worden, de avonden zoveel mogelijk over het hele team te verdelen, niet te veel dagen achter elkaar moeten werken en zo nog van alles. We hebben de afspraak gemaakt dat wensen en adviezen voor 80% haalbaar moeten zijn. Lukt het niet dan wordt er altijd vooraf met de medewerker gecommuniceerd. Als je het waarom snapt is er meer draagvlak voor het hoe. Dat neemt niet weg dat een werkbaar en collegiaal rooster maken complex is en zal blijven. Het is steeds zoeken naar een balans tussen de vraag van de bewoner en de balans van medewerkers.”

Interessant was bovendien dat  mensen ook zelf verantwoordelijkheid nemen om meer in balans te zijn. Denk aan regelmaat en rust thuis, leuke dingen doen in de vrije tijd, sporten, afschakelen en privé zo min mogelijk aan het werk denken. Evenals op tijd aan de bel trekken en je eigen grenzen bewaken, zoals een medewerker opschreef. Lilian: “Belangrijk is om plezier in je werk te hebben én te houden, eigen verantwoordelijkheid te nemen en in verbinding te blijven met je collega’s en de ouderen waar je de zorg voor hebt. Uiteindelijk is dat waar het hier echt om draait. Bewoners, familie en medewerkers zijn tevreden en ons huishoudboekje klopt. Afgelopen jaar hebben we dan ook een fijn jaar gehad.”

​Op 24 maart 2025 starten we opnieuw met het MTO. 

0900 777 4 777

+