×

Samantha Joosten vrijwilligster Piushof in Heerlen

Samantha Joosten vrijwilligster bij Piushof in Heerlen

Samantha Joosten is sinds 2019 vrijwilligster bij Piushof in Heerlen en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

Al op jonge leeftijd ontdekte Samantha dat ze graag in gezelschap is van ouderen. Ze was dan ook geregeld te vinden bij haar overgroot oma. Voor een fijne babbel, om samen spelletjes te doen, ze kwam daar echt tot rust. En het was altijd gezellig. Op een bepaald moment hielp Samantha de oma van haar man met het huishouden als zij naar de dagbesteding was. “Zo kreeg ik ook contact met andere ouderen. Het deed me terugdenken aan de goede oude tijd bij oma, aan dat gemoedelijke. De keuze om de stap te maken naar vrijwilligerswerk was voor mij dan ook snel gemaakt.”

Even slikken
Toen Samantha als 27-jarige de eerste dag bij Piushof binnenstapte, begroette ze de bewoners vol enthousiasme ’Hoi ik ben Samantha!’. “De bewoners keken me aan met een blik maar ik kreeg verder geen enkele reactie. Dat was even slikken voor me. Dat verwacht je niet. Ik vroeg me echt af: ‘Waar ben ik aan begonnen?’. Inmiddels is dit heel anders. Nu weten ze wie ik ben, begroeten we elkaar hartelijk en wordt me gevraagd wanneer we weer een potje Memory gaan doen.” Het heeft Samantha allerminst ontmoedigd. Begin gewoon zonder verwachtingen en laat het op je afkomen, dat is het beste wat je kunt doen.”

Commitment
Belangrijk voor Samantha is dat ze goed naar haar lichaam luistert vanwege chronische klachten. Naast een dagdeel in de week als vrijwilligster, is Samantha ook moeder van twee jonge kinderen en heeft ze haar bedrijf in taarten. Naast haar drukke bestaan weet ze tijd vrij te maken voor de bewoners. “De mensen dat speciale momentje van aandacht bieden, dat geef ik niet op. Dat is een commitment wat ik met mezelf ben aangegaan en daar ga ik voor. Als het me een week niet lukt, dan kan dat natuurlijk. Maar ik probeer er elke week weer te zijn, al is het maar een uurtje. Wel moet ik er goed op letten dat ik blijf zorgen voor balans, anders wreekt het zich op mijn gezondheid.”

Airhockey
“Het spel ’Dingen van vroeger’ en ‘Vragen naar vroeger’ vinden de bewoners heel leuk om te doen. Ze gaan dan echt even terug in de tijd. ‘Wat was de samenstelling van het gezin’ of ‘Hoe oud was je toen je je rijbewijs haalde?’. Vragen waar ze goed over moeten nadenken. We zitten dan met z’n allen aan tafel, gezellig met muziek en dan worden ze uitgedaagd een vraag over een liedje te raden. Ook bij bewoners met een zwaardere vorm van dementie sta je soms verbaasd van wat ze nog weten. Vooral uit hun kindertijd en pubertijd.” Een wedstrijdje ‘Airhockey’ is hier net zo goed mogelijk. Af en toe neemt Samantha haar kinderen mee. Haar zoon daagt bewoners dan uit voor een potje Airhockey. “Superleuk om te zien hoe ze dat samen doen. En vooral hoeveel lol ze hebben. Daar word ik vrolijk van.”

Aandachtmomentje
“Ik ben een zorgtype, altijd al geweest. Het kunnen zorgen voor anderen geeft mij een goed gevoel. Even zo’n bewust moment van aandacht voor de ander. Toen mijn jongste naar school ging, had ik minder om handen en kwam deze vacature voor vrijwilligerswerk als geroepen.

Emoties
“Als vrijwilliger is het wel fijn dat je kunt invoelen wat iemand nodig heeft. Soms is een bewoner emotioneel, bijvoorbeeld door verlies van hun levenspartner. Daar moet je mee kunnen omgaan. Respect voor ouderen is de basis. Wat ik opvallend leuk vind, is de interesse die ze ook tonen in mijn leven, me bijvoorbeeld vragen naar mijn kinderen. Het is zo leuk om te zien hoe blij ze worden als mijn kinderen er zijn.”

Klik
Vind je het fijn om in te spelen op hun behoeften en kun je daar voor openstaan, of dat nu een babbeltje op de kamer is, een keertje make-uppen of een samen een spelletje doen is. Vind je het fijn om die assistentie te bieden en soms ook dat luisterend oor te zijn, dan kunnen we jouw bijdrage bij Piushof goed gebruiken. “Uiteraard gaat het om de klik die je met iemand hebt. Je krijgt hier de kans om dat te ontdekken. De bewoners zijn zo dankbaar en uiten dat. Ik word er ook blij van dat het hen goed doet om mij weer te zien.”

0900 777 4 777

+