Grensverleggend Sevagram biedt kansen aan Indonesische zorgmedewerkers

In vrijwel alle sectoren, en met name in de zorg, is het momenteel erg moeilijk personeel te vinden. Vanwege de enorme vergrijzing, die alleen maar toeneemt in Nederland, is ook Sevagram naarstig op zoek naar gekwalificeerd zorgpersoneel voor de zorg en welzijn van ouderen in de regio’s Parkstad, Heuvelland en Maastricht.

“Begin van de maand september werd ik benaderd door Tempo-Team Uitzendbureau of wij geïnteresseerd waren in een groep buitenlandse zorgmedewerkers, die sinds juli in Nederland verblijven en op zoek waren naar werk”, vertelt Lonneke Huijnen, teammanager flexpool Sevagram. “In eerste instantie keek ik vreemd op van de vraag, maar na enige toelichting bleek het om een groep van tien zeer gemotiveerde studenten uit Indonesië te gaan, die allen op MBO-V niveau reeds enige ervaring hebben opgedaan in eigen land. In Indonesië is momenteel een personeelsstop voor zorgmedewerkers, waardoor velen van hen genoodzaakt zijn een baan in het buitenland te zoeken. Ik dacht gelijk aan mijn collega Jozé Huijnen, teammanager zorg bij Plataan, die vanwege de aard van de werkzaamheden, de doelgroep en de toenemende werkdruk op de diverse afdelingen van Plataan, staat te springen om personeel.”

Enthousiast en leergierig
“Net als Lonneke zag ik meteen beren op de weg”, aldus Jozé. “Want hoe zit dat met de taal en het cultuurverschil? Of is het niveau wel voldoende om hier op de revalidatie-afdeling goed te kunnen functioneren, zowel naar de Nederlandse collega’s toe als naar de cliënten? Al gauw werd mij duidelijk dat ik mijn twijfels aan de kant kon zetten, want naar verluid hebben zij namelijk al Nederlandse les gevolgd en zijn ze uitgebreid getoetst, voordat zij hun vaderland hebben verlaten met de bedoeling hier voor een periode van minimaal 4 jaar te verblijven. Bovendien zijn het allemaal heel enthousiaste en leergierige mensen die in Nederland hun HBO-V studie willen afronden om vervolgens hier voor vast te blijven wonen en werken. We zijn ontzettend blij met hen en vice versa. En ondanks dat zij nog weinig ervaring hebben met het systeem en de geavanceerde apparatuur die wij bij Plataan gebruiken, hebben zij zich nu reeds bewezen door zich deze op korte termijn eigen te maken. Vanwege hun werkvergunning in het buitenland werken zij ieder maximaal 16 uur per week en besteden zij de rest van de tijd aan hun studie tot HBO-V-er.”

Evaluatie
“Inmiddels hebben we met alle betrokken partijen een evaluatiemoment gehad”, vervolgt Lonneke. “Hier hebben we onze wederzijdse tevredenheid uitgesproken over de afgelopen periode. We zijn allemaal heel blij met het initiatief van Tempo Team en de stappen die we met z’n allen hebben gezet, waarbij er een duidelijke win-win-situatie is ontstaan voor alle betrokkenen. Zeker iets om mee te nemen naar de (nabije) toekomst toe.”

Alma Rimbing en Denis Aryaniti

Op de foto Alma Rimbing en Denis Aryaniti