Angelique al 25 jaar vrijwilligster bij Sevagram...

“Ich mis mien luijkes”….

Dat de wereld van de zorg klein is, wisten we al lang. Ook dat er op regelmatige basis nauwe samenwerkingsverbanden zijn tussen de diverse zorginstellingen is geen nieuws. Maar in een geval dat een bewoner van de ene zorginstantie tegelijkertijd vrijwilliger is bij de andere mag vrij uniek genoemd worden. Angelique Feyt, bewoonster van de Radar woonvorm Creftenstraat in Meerssen, tevens vrijwilligster bij Sevagram en Guus Hagelstein, werkbegeleider Radar cluster Heuvelland vertellen….

“Het begon eigenlijk onder het genot van een kopje koffie met Jeroen Bossers, directeur cluster Maastricht”, aldus Guus. “We hadden het terloops over hoe zaken zoal verliepen, toen een van mijn cliënten Angelique Feyt, ter sprake kwam. Al pratende kwamen we erachter dat zij inmiddels meer dan 25 jaar vrijwilligster bij Sevagram is!”

De dagindeling van Angelique
Angelique Feyt (52) is geboren in Maastricht en woont momenteel in een woonvorm van Radar in Meerssen. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag stapt ze ’s ochtends op de bus om vrijwilligerswerk bij Campagne te doen. “Als eerste zoek ik mijn begeleidster Chantal Notermans-Keerssemeeckers op om met haar een soort 5-minuten-gesprekje te houden, waarin ik aangeef hoe ik me die dag voel.
“Dit is voor zowel Angelique, maar ook voor de collega’s bij Sevagram een belangrijk stukje van de dag, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en het helpt Angelique om haar werk goed te doen”, vult Guus aan. “Angelique heeft ook leerdoelen, waarvan wij onderling hebben afgesproken, dat zij aangeeft wat ze aankan en waar het allemaal een beetje teveel voor haar wordt. Daarnaast krijg ik via Chantal dan nog eens de terugkoppeling hoe zij Angelique in de dagelijkse praktijk ziet functioneren op de leerdoelen. Op deze wijze kunnen wij maatwerk leveren voor haar dagelijkse bezigheden, bewaken we belasting en belastbaarheid, waarbij de collega’s van Sevagram een belangrijke rol spelen. Angelique kan heel goed zelfstandig werken, maar doet dit toch het liefst samen met Chantal. “Naast poets- en opruimwerkzaamheden ben ik toch het liefst met bewoners van de afdeling bezig”, zegt Angelique. “Op dinsdag ga ik met ze naar de mis en verder doe ik veel spelletjes met ze of gaan we samen knutselen of wandelen.”
Rond 13.30 uur ’s middags zit haar ‘dienst’ erop en keert Angelique huiswaarts om thuis nog wat op te ruimen. Om 15.00 uur drinkt ze dan gezellig met de medebewoners van de woonvorm een kopje koffie in de gezamenlijke huiskamer.

Corona
“Tijdens de coronaperiode mocht ik niet meer naar Campagne”, vervolgt Angelique. “Dit heeft me heel veel pijn en verdriet gedaan! Ik miste ‘mien luijkes’ (lees: mijn mensen) enorm. Ik was dan ook enorm opgelucht toen alles geleidelijk aan weer mogelijk was en ik weer mocht gaan werken, zij het met mondkapje, hetgeen ik niet zo prettig vond. Maar dat maakte eigenlijk ook niets uit want ik vind de omgang met mensen gewoonweg veel te leuk.”

25 Jarig jubileum
“Op 1 juli 1996 ben ik als vrijwilligster begonnen bij het voormalige Dr. Ackenshuis in Gulpen. Daarna ‘verhuisde’ ik mee naar het huidige zorgcentrum aan de Oude Maastrichterweg in Gulpen om vervolgens per 21 februari 2008 bij Campagne te beginnen. Ik heb het zolang uitgehouden omdat ik graag met mensen omga”, lacht Angelique. “Bovendien heb ik het idee ook echt bij het team van collega’s te horen. Zo zijn we laatst nog met z’n allen gezellig gaan bowlen.
Voor mijn jubileumfeestje dat voor 8 juli in de Gasterie van Campagne staat gepland, heb ik al een lijstje gemaakt van zo’n 30 genodigden. Ik verheug me er nu al op!”

Angelique0061