Zorgcentrum Langedael ondergaat metamorfose

Een warm thuis dat je omarmt én ruimte biedt

[vandaag in Nummer1]

De Vaalserberg en het drielandenpunt zijn wijd en zijd bekend. Maar het best bewaarde geheim van Vaals is het historisch centrum, met zijn eeuwenoude huizen en gemeentehuis. Kloppend hart vormt het pittoreske Von Clermontplein, dat op dinsdag dienst doet als marktplein. Zorgcentrum Langedael ligt op loopafstand van al dat fraais. Pal naast kasteel Bloemendal en het aangrenzende wandelpark. Een prachtige locatie.

Langedael maakt de komende tijd een ingrijpende verandering door: van traditioneel verzorgingshuis naar eigentijds centrum voor zorg en welzijn. Met ruime afdelingen met veel licht en een aantal kleine woonkamers. Met eenpersoonskamers met eigen sanitair. Met gangen die uitnodigen om te kuieren en een aantal binnentuinen waar bewoners zelfstandig gebruik van kunnen maken, op een veilige manier. Ook bewoners met dementie. Kortom, een warm thuis met een open karakter waarin het welzijn van bewoners voorop staat. Inmiddels zijn de bewoners van de betreffende afdelingen verhuisd. Naar een minstens zo fraaie plek in het Limburgse Heuvelland: de Heerenhof in Mechelen. Voorzien is dat de renovatie de rest van het jaar in beslag neemt.

HeerenhofVerhuis018Tijdelijk naar de Heerenhof

De verhuizing naar de Heerenhof werd zorgvuldig voorbereid. “Het was best spannend voor bewoners om uit hun vertrouwde omgeving te vertrekken”, vertelt coördinator zorg & welzijn Lenny Cals. “Daarom hebben we bewoners en hun familie bij elke stap in het verhuisproces betrokken. Door 1-op-1 gesprekken te voeren en precies te vertellen wat ze kunnen verwachten op de nieuwe locatie. Dat alle medewerkers en artsen meeverhuizen bijvoorbeeld. Net als de kapper, de pedicure en de gasterie. Dat gaf meteen een gerust gevoel. Tijdens de open dag, die we voorafgaand aan de verhuizing organiseerden, konden iedereen alvast een kijkje nemen op de Heerenhof. Toen kregen bewoners opeens een vakantiegevoel. Op de verhuisdag zelf had elke bewoner zijn eigen begeleider. En bij aankomst op de kamer stond alles klaar en was de kast ingeruimd met persoonlijke spullen. Zo hebben we gezorgd voor een zachte landing in Mechelen.”

Huiselijke sfeer, landelijke omgeving

Inmiddels vertoeven de bewoners een aantal weken in de Heerenhof. “Het bevalt goed”, constateert Marianne Schoenmakers. Als persoonlijk begeleider bekijkt zij nauwegezet wat bewoners nodig hebben om zich thuis te voelen. Voert huiskamergesprekken om de gevoelens en bevindingen te peilen. “Bewoners en medewerkers prijzen de huiselijke, intieme sfeer van de Heerenhof en het uitzicht op de landelijke omgeving. Maar ook de ligging midden in het dorp, vlak naast de kerk. Het beieren van de kerkklokken doet denken aan vroeger, dat heeft voor veel mensen iets heel vertrouwds. De verhuizing heeft geleid tot nog meer saamhorigheid. ‘We gaan er samen mooie maanden van maken op deze mooie plek’, dat is de teneur. Bewoners met lichamelijke beperkingen ontfermen zich spontaan over bewoners met dementie. Schenken liefdevol een kopje koffie in of helpen iemand bij de lift. Dat is mooi om te zien. We sorteren daarmee voor op de situatie bij het nieuwe Langedael, waar bewoners met dementie ook vrij, in alle veiligheid, kunnen bewegen.”
HeerenhofVerhuis087

Alles uit de kast

Loek Brounen is voorzitter van de cliëntenraad van Langedael. Hij roemt de passie en betrokkenheid van de medewerkers. “Iedereen die hier werkt heeft maar een ding voor ogen”, zegt hij stellig. “Ervoor zorgen dat een bewoner zich zo gelukkig mogelijk voelt. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. Ook voor familie is er veel aandacht. Want het is nog al wat, de zorg voor je partner, vader of moeder uit handen moeten geven. Dan moet je blindelings kunnen vertrouwen op de mensen die de zorg overnemen. Dat zie ik bij Langedael keer op keer gebeuren als een bewoner bij ons binnenkomt. Sommige bewoners verblijven slechts tijdelijk, omdat elders geen plek is. Maar vaak willen ze uiteindelijk liever niet weg omdat ze zich zo gezien en zo thuis voelen. Dat is een groot compliment voor de mensen die hier werken. Want, hoe mooi het nieuwe Langedael ook wordt, het zijn de medewerkers die het verschil maken.”

Aangenaam verrast

Yvonne Jongen knikt instemmend. Haar moeder kwam, na ziekenhuisopnames en revalidatie, terecht in Langedael. Dat voelde als thuiskomen. “Niet alleen voor mijn moeder, ook voor mij”, bekent Yvonne. “Wat meteen opviel was de warmte en de hartelijkheid van iedereen. Elke keer als ik kwam, kreeg ik te horen hoe het met mam ging. Er werd naar mij geluisterd, ook als ik een keer een kritische opmerking had. Dat vond ik een verademing. We hadden er alle vertrouwen in dat die lijn op de Heerenhof zou worden doorgetrokken. Vanaf dag 1 voelt het goed op de nieuwe locatie. Het kleinschalige karakter, de warme sfeer, het uitzicht op de gezellige binnenplaats . . . Daar zie ik ons op zonnige dagen al genieten van een kopje koffie en een stuk vlaai. Wat ik erg waardeer, is dat iedereen hier samenwerkt om het bewoners naar de zin te maken. Een persoonlijk gesprekje tussendoor, een gekookt eitje bij het ontbijt als je dat lekker vindt of samen naar buiten om te genieten van de zon. Niets is teveel. Mijn moeder en ik zijn aangenaam verrast.”

Gezamelijke ruimten 2 Voorbeeld nieuwe kamer PG 3 PG woongroepen 1e Verdieping westvleugel 1 Langedael003

Het nieuwe Langedael

Langedael wil een thuis zijn voor bewoners met een lichamelijke aandoening en voor bewoners met dementie. Het welzijn én de veiligheid van bewoners staan centraal in het nieuwe ontwerp. Zoveel mogelijk lucht, licht en bewegingsvrijheid, dat was het uitgangspunt. Zo is er straks voor iedereen een eenpersoonskamer met eigen sanitair binnen de woongroep. De eigentijdse, knusse huiskamers nodigen uit om samen te komen. Daarnaast is er op elke woongroep een ruimte voor bewoners die zich in alle rust willen terugtrekken of die creatief bezig willen zijn. Het interieur is geïnspireerd op de oude meesters. En toch is het helemaal van deze tijd. Dankzij de combinatie van de nieuwste materialen en technieken met warme kleuren. Het resultaat mag er zijn: een open en sfeervol (t)huis dat bewoners omarmt én tegelijkertijd alle ruimte biedt. Ook de tuinen worden bij de renovatie onder handen genomen. Zodat er één grote leefruimte ontstaat, waar ook bewoners met dementie vrij gebruik van kunnen maken. Met behulp van sensoren worden verschillende zones gecreëerd. Welke zones toegankelijk zijn, kan individueel worden bepaald. Zo is ieders veiligheid gewaarborgd. De verwachting is dat de eerste bewoners begin 2023 terugverhuizen naar Vaals.

Heerenhof100 1

v.l.n.r. Marianne Schoenmakers, mevrouw Rademakers,
Loek Brounen, dochter mevrouw Buisman en Lenny Cals

Nummer1 Zorgcentrum Langedael ondergaat metamorfose

Nummer1 Zorgcentrum Langedael ondergaat metamorfose2