Knippen en plakken in de stijl van Matisse: Sevagram zet cliënten thuiszorg aan het werk

Zorginstelling Sevagram zet cliënten van de thuiszorg in Maastricht via digitale workshops aan het werk. Knippen en plakken in de stijl van Matisse als remedie tegen eenzaamheid in coronatijd.
Martine de Witte heeft zich duidelijk laten inspireren door het werk van Henri Matisse: haar lucht met vrije vogels tussen de wolken is een eigen interpretatie van zijn doek ‘Vrijheid’. Daniëlla Prevaes is zelf gaan zoeken naar een onderwerp voor haar knipselkunstwerkje. Zij is dicht bij huis gebleven met een bonte afbeelding van vastelaovend: „Ik ben gek op carnaval.” „Dat zien we”, zegt Brigitta Santegoeds, goedkeurend.

Creatief
Ondersteund door Cultuurmakers Maastricht probeert zorginstelling Sevagram cliënten van de thuiszorg tijdens de coronalockdown bezig te houden met kunstprojecten. Vorig jaar hebben zij bij het project ‘Kunst in de brievenbus’ pakketjes met materiaal gekregen om thuis iets creatiefs te maken. Als vervolg daarop is er nu het project ‘Kunst via de buis’, waarbij kunstenaar Santegoeds - projectleider kunst en cultuur bij Sevagram - online een workshop kunst verzorgt.

Lees ook: Cliënten thuiszorg creatief bezig in coronatijd: ‘Een supermooi project. Dit zorgt toch voor wat afleiding

Jeroen Bossers, directeur zorg bij Sevagram in Maastricht, volgt de workshop vanuit zijn kantoor in zorgcentrum Scharwyerveld in Malberg. „Het is mooi om te zien hoe we mensen via moderne technieken weer met elkaar in contact kunnen brengen”, zegt hij. „Je hoeft dus niet bij elkaar binnen te lopen om samen iets te kunnen doen, dat blijkt wel. Ik ben benieuwd hoe we dat in onze zorg kunnen verankeren. Ook na corona.

Impressionist
Les een van de workshop gaat over de Franse kunstschilder en beeldhouwer Matisse. Nadat Santegoeds iets heeft verteld over zijn werkwijze - „Matisse was ziekelijk, kon niet meer schilderen en begon daarom te knippen en te plakken” - zet ze de deelnemers zelf aan het werk. Waar nodig gaan vrijwilligers naar de cliënten toe om hen daarbij te helpen. Chrit Veugen assisteert Martine. Hij heeft het ook zelf eens geprobeerd. Met succes: zijn silhouet van Maastricht oogst alom bewondering.

Via Teams bespreekt Santegoeds het werk dat is gemaakt met de kunstenaars in spe. Matisse heeft hen duidelijk geïnspireerd, constateert ze als ze een aantal knipselkunstwerkjes de revue laat passeren. „Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met de volgende opdracht.” Die heeft als thema ‘popart’. Marie-Louise Rondas kan niet wachten tot de envelop met materiaal bij haar wordt bezorgd: „Ik vind het geweldig.”

knippen en plakken

Brigitta Santegoeds geeft vanuit haar atelier in Heerlen ‘les’ aan cliënten van de thuiszorg in Maastricht. Afbeelding: Luc Lodder

Artikel 2 februari 2022 in De Limburger door René Willems