Bewoners zorgcentrum Ter Eyck podcasten

Bewoners van Sevagram zorgcentrum Ter Eyck in Heerlerheide hebben een podcast gemaakt over geluk. Ze delen persoonlijke herinneringen, anekdotes en praktische wijsheden. De podcast heet Radio Ter Eyck en is te beluisteren via Sevagram Verwenzorg.

Bewoners van zorgcentra dragen veel verhalen met zich mee die de moeite van het delen waard zijn. Sevagram Verwenzorg en radiomaker Els Huver van culturele stichting De Kopsalon zien in podcasting een ideale manier om dat mogelijk te maken. Immers, wanneer ouderen verhalen in hun eigen woorden kunnen vertellen is dat niet alleen laagdrempelig en authentiek, maar worden ze ook echt gehoord. Daardoor kan podcasten ook eenzaamheid verlichten; een groot probleem in deze tijd.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie en Sevagram Verwenzorg maakten samen een try-out mogelijk, met als resultaat Radio Ter Eyck. De podcast is gemaakt door een aantal enthousiaste senioren en activiteitenbegeleiders onder leiding van Els Huver. Els leerde hen hoe je radio maakt - de term podcast werd een beetje vermeden - en waaraan een goed verhaal moet voldoen. De opnames zijn vanwege corona in ultra-kleine groepjes opgenomen in een mobiele mini-studio op de locatie. Ook de presentatietekst is ingesproken door een bewoner. Het eindresultaat is een mooie mix van verrassende verhalen en muziek.
In het januari-nummer van Bewonersblad Ter Eyck wordt het programma met een kunstzinnig radiogidsje onder de aandacht van de luisteraars gebracht. De gids kwam onder begeleiding van projectleider Kunst & Cultuur Brigitta Santegoeds tot stand.

Radio Ter Eyck wordt begin 2022 - voor zover de maatregelen het mogelijk maken - door kleine groepjes bewoners gezamenlijk beluisterd. Het programma vormt daarmee een opmaat voor gezellig napraten en het delen van verhalen over geluk. De mogelijkheden om in de toekomst nieuwe afleveringen van Radio Ter Eyck te maken worden momenteel onderzocht.

Ter Eyck 24 nov 2021 Radio Ter Eyck ontwerpfase mw Haze en Brigitta 20211124 152743Ter Eyck 8 dec 2021 radio Ter Eyck eindresultaat beeldmateriaal 20211208 110212