Sevagram lanceert nieuwe kledinglijn voor medewerkers!

Het was zo’n beetje het best bewaarde geheim binnen Sevagram, het ontwerp van de nieuwe dienstkleding voor zorg- en welzijnsmedewerkers, de paramedische dienst en artsen. Maar gisteren lanceerde Sevagram haar nieuwe kledinglijn vol trots in locatie Plataan te Heerlen. Modeontwerper Christian Lagerwaard uit Maastricht ontwierp de nieuwe kleding voor Sevagram én samen met Kristels Fashion zorgde hij voor een unieke stof. 

Het traject heeft ruim 2 jaar geduurd. We zijn begonnen aan de basis, bij onze medewerkers. Want uiteindelijk gaan zij aan het werk in deze kleding. Zij moeten zich er goed in voelen. Daarom is er een klankbordgroep samengesteld van medewerkers van alle locaties van Sevagram. Deze groep heeft een enorme bijdrage geleverd aan een plan van eisen. En die vormde het uitgangspunt voor de rest van het traject.

Christian Lagerwaard
Als je echt iets exclusiefs wil, niet om te pronken maar om uit te stralen waar we voor staan en onze medewerkers het comfort en de uitstraling willen geven die ze verdienen, dan moet je ook een ontwerper vragen die er echt verstand van heeft. Zo kwamen we terecht bij Christian. We zijn ook niet voor niks Planetree-gecertificeerd; we stralen iets uit en dat zien we vandaag ook terug in de kleding. Vandaar dat we super blij zijn met Christian en Kristels Fashion. Het mooie is dat zij samen iets hebben gemaakt waarvan wij niet eens durfden te dromen.

Een bijzonder duurzame stof
Christian heeft gezorgd voor eigentijds ontwerp van de nieuwe dienstkleding voor zorg- en welzijnsmedewerkers, de paramedische dienst en artsen. Daarnaast heeft hij samen met Kristels Fashion een nieuwe luchtige stof ontwikkeld.
Niet alleen voor onze medewerkers maken we het verschil, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Want dankzij de samenwerking met Kristels Fashion beschikt onze kleding nu over een Seaqual licentie. Het rugpand van de tunieken is een stof genaamd 4F Seaclub blue kypat. De mouwen zijn gemaakt van 4F Seaclub White, net als de mouwen van de doktersjassen. De polo is volledig in 4F Seaclub. SEAQUAL is een van de meest gecertificeerde, eco-vriendelijke vezels van de wereld. Deze hoge kwaliteit gerecycled polyester garen zijn gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder plastic flessen die in de zee zijn beland. De oude kleding wordt ingezameld door Sevagram op elke locatie en zal opgehaald worden door GAIA Circulair. Zij vernietigen de kleding vertrouwelijk en zorgen ervoor dat de kleding gerecycled wordt tot een nieuwe grondstof.Meer lezen over de nieuwe kledinglijn? Dagblad De Limburger was gisteren ook aanwezig en schreef onderstaand artikel. 

Modeontwerper creëert nieuwe kledinglijn Sevagram - door René Willems

Modeontwerper Christian Lagerwaard uit Maastricht heeft een nieuwe kledinglijn ontwikkeld voor zorginstelling Sevagram. De uniformen zijn chic, maar ook praktisch en comfortabel. En uitgevoerd in stof met vezels die zijn gemaakt met plastic afval uit de oceanen.

Oranje, de huiskleur van Sevagram, moest er uiteraard in verwerkt worden. Maar subtiel, zegt couturier Christian Lagerwaard: van te felle kleding worden mensen onrustig. En van het traditionele wit als basistint wilde hij af: mensen associëren dat meteen met het ziekenhuis. Dus was de vraag: welke kleur moet het dan worden?

De keuze is gevallen op blauw. Maar dan wel een eigen tint blauw, die past bij het oranje streepje op de witte schouders, maar ook bij de broek of de rok die zorgmedewerkers onder hun tuniek of poloshirt dragen. Sevagramblauw, noemen ze het bij de zorginstelling. „Prima”, vindt Lagerwaard. „Maar eigenlijk is het Lagerwaardblauw...”

2200 medewerkers

In opdracht van Sevagram heeft de Maastrichtse modeontwerper nieuwe werkkleding gecreëerd voor de 2200 medewerkers van de zorginstelling in Maastricht, het Heuvelland en Parkstad. Voordat hij is gaan tekenen, heeft Lagerwaard eerst uitgebreid gesproken met zorgverleners en gepolst wat zij belangrijk vinden aan de kleding die ze tijdens het werk dragen.

Bewegingsagoog Soleiman Alam is een van de medewerkers die Lagerwaard geconsulteerd heeft. „Voor mij is belangrijk dat de stof goed ademt”, legt hij uit. „Ik werk vaak met mensen die wat zwaarder zijn. Dat is inspannend, waarbij je snel gaat zweten. Bovendien moet de stof sterk zijn, zodat je polo niet meteen scheurt als mensen vallen en zich aan jou vastklampen.” Een testteam heeft de nieuwe kleding drie weken uitgeprobeerd. Het heeft geleid tot een aantal aanpassingen, zegt Lagerwaard: „Ik heb in eerste instantie vrij grote zakken op de jasjes gemaakt. Maar je zag dat mensen die gingen volproppen en de boel ging uitzakken. Daarop heb ik de zakken verdeeld in vakjes. Een smal vakje voor de pen of de thermometer, en een wat groter voor de gsm.”

Sevagram hechtte veel waarde aan het gebruik van milieuvriendelijk materiaal, zegt Roel Paulus, directeur personeelszaken bij de zorginstelling: „Wij willen graag een duurzame organisatie zijn. Dat zou ook tot uitdrukking moeten komen in de kleding die onze mensen dragen als ze namens ons aan het werk zijn.” Ook dat is een flinke zoektocht geworden, beaamt Lagerwaard: „We zochten iets wat eigenlijk nog niet bestond.”

Uiteindelijk is gekozen voor een stof die is gemaakt van plastic afval dat vissers uit de zeeën en de oceanen halen. Het materiaal is speciaal voor Sevagram geproduceerd in een weverij in Italië. De stof voldoet aan de eisen voor het internationaal Seaqual- keurmerk.

 

Inleveren

De komende weken krijgen alle personeelsleden van Sevagram op de eigen locatie een set nieuwe kleding. Er zijn doktersjassen, tunieken voor de zorgverleners en polo’s voor de overige medewerkers. De oude kleding moet ingeleverd worden. „Die wordt gebruikt als grondstof voor andere producten”, zegt Marie-Christie Eijffert van Kristels Fashion, die de kleding voor Sevagram geproduceerd heeft.

 

©peter scholsFoto De Limburger