Laatste stand van zaken ~16 juli 11.00 uur ~Evacuatie locaties Sevagram Valkenburg aan de Geul-

Veilig

De afgelopen dagen zijn hectische en heftig geweest. Bewoners van Valkenheim en Oosterbeemd en de gasten van het Geerlingshospice zijn geëvacueerd. In totaal zijn er 193 bewoners verplaatst naar verschillende locaties binnen en buiten Sevagram. Alles wat nodig is voor de continuïteit van zorg is geregeld en de veiligheid van bewoners en hospicegasten is geborgd. Gisteravond was het rustig op de locaties en ook de nacht is rustig gebleven.

De collega’s van het belteam hebben gisteren de hele dag gebeld met familie van de bewoners en van de hospicegasten om hen te informeren naar welke locatie hun naaste is gebracht.

Envida geholpen

Onze collega-organisatie Envida heeft gisteren in de loop van de avond ook bewoners moeten evacueren vanuit hun locatie La Valance. Sevagram heeft 13 kamers/bedden ter beschikking kunnen stellen op Scharwyerveld. De medewerkers van Envida zijn meegekomen en door onze collega’s op de locatie superfijn ontvangen. Mooi om elkaar zo te kunnen helpen. Dank!

Eerste inventarisatie schade

Op dit moment is het droog in onze regio en er waagt zich zelfs een klein zonnetje. We krijgen ook berichten dat het water in Valkenburg aan het zakken is en we zien hier al beelden van de enorme ravage die achterblijft. Dat het heel erg was, laten de beelden zien, die omwonenden van onze locatie Valkenheim hebben gemaakt. Ze spreken voor zich….

f18fd46a e9c2 4a52 9c3e 3528f5a090d8 ca0ce6ea 6c83 4c7f 9e4d 2769904f8734 9cf5bf1d d073 4866 bf6c a0d6c42c7f57

Als het mogelijk is, zullen vandaag collega’s van ons team Vastgoed een eerste inventarisatie maken van de schade op onze locaties Valkenheim, Oosterbeemd en Geerlingshospice. Wij houden jullie daarover op de hoogte en nemen jullie mee in de bevindingen, aanpak en planning van de collega’s van Vastgoed.

Ruim 20 duizend views op Facebook!

Gisteren plaatsten wij op onze Facebook-pagina een bedank-bericht met als titel We hebben samen een geweldige klus geklaard! Het bericht kreeg al snel vele likes, het werd meer dan 100 keer gedeeld en er kwamen hartverwarmende reacties op. Inmiddels hebben 20.145 unieke bezoekers dit bericht gezien!

***************************************************************************

Bericht 15 juli 20.00 uur

Het zag ernaar uit dat de Veiligheidsregio een evacuatie van de bewoners van Oosterbeemd niet nodig achtte. Dat veranderde in de loop van de nacht toen het water in de Geul (die dwars door Valkenburg stroomt) steeds hoger werd. Aanvankelijk werd gedacht aan evacuatie, maar daar zag de GHOR* vanaf toen bleek dat het water in de Geul te snel steeg en woester werd. De GHOR nam het besluit niet te evacueren en de bewoners naar een hoger gelegen verdieping in Oosterbeemd te verplaatsen. Hier hebben ze veilig de nacht doorgebracht. In de loop van de middag worden de bewoners met inzet van het  leger geëvacueerd naar Plataan. Het betreft 101 bewoners die vanuit Plataan naar een andere locatie binnen of buiten Sevagram gaan. Dat zal vandaag nog gebeuren. Familie wordt daarover geïnformeerd door de collega’s van het belteam.

*Wat is de GHOR: De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) leidt en coördineert de geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises.

e911a652 c84e 4321 b3be f51304cbcae2  edda3831 a86a 42fc 8862 430f66543a57

 

 

***************************************************************************

Bericht 15 juli 02.15 uur

In verband met de hevige regenval en het hoge water van de Geul heeft Sevagram besloten om de bewoners van de locatie Valkenheim en de gasten van het Geerlings Hospice te evacueren naar een veilige locatie. De bewoners van Valkenheim (84) zullen worden opgevangen op de locatie Plataan in Heerlen. De gasten van het Hospice (8) zijn eveneens in Plataan opgevangen. Op de locatie is alles in gereedheid gebracht op de bewoners en gasten goed en veilig op te vangen. Hoe lang ze op de betreffende locatie zullen blijven, is nu nog niet te zeggen.

Oosterbeemd

Aanvankelijk zouden de bewoners van Oosterbeemd geëvacueerd worden. Gedurende de nacht heeft de GHOR besloten niet te evacueren. De situatie was te gevaarlijk om mensen door het steeds hoger wordende water te verplaatsen. As de situatie het toelaat, zullen de bewoners alsnog geëvacueerd worden. Wanneer dat is, kunnen we nu nog niet zeggen. Op dit moment zijn de bewoners van Oosterbeemd veilig en goed verzorgd.

Centraal nummer

Voor vragen heeft Sevagram een centraal telefoonnummer ingericht. Dat is 045 56 02 702.

 

ontruimingen rond valkenburg door overstromingen