Twee zorgondersteunende toppers uit Oostenrijk

Eerder haalden Netty en Ruud de Groot reeds tweemaal de televisie met het programma ‘Ik vertrek’. De eerste keer toen zij enkele jaren geleden huis en haard in Nederland achterlieten om een winkel in het Duitse Oberstdorf in onder andere chocolade-artikelen te beginnen. Deze hebben ze na vijf jaar in december 2017 verkocht om in januari 2018 in het Oostenrijkse Mühlbach am Hochkönig een vijfkamer pension te beginnen. Ook nu wisten de programmamakers hen te vinden. Net een beetje gesetteld of corona stak de kop op en Netty en Ruud waren gedwongen hun pension voor onbepaalde tijd te sluiten.

Corona-subsidie
“Van origine ben ik van Nuth en Ruud van Stein”, vertelt Netty. “Onze roots liggen dus in het Limburgse en was, na enkele rondzwervingen in Oostenrijk voor een tijdelijke baan, onze eerste gedachte om hier in de buurt inkomsten te genereren. Op 20 oktober 2020 zijn we toen terug naar Nederland ‘gevlucht’ om hier te komen solliciteren. Echter, wij zijn beiden ook niet meer de jongsten voor de arbeidsmarkt (62 j.) en de banen liggen dan niet voor het oprapen. Bovendien zochten we een tijdelijk baantje voor twee, omdat we maar één auto beschikbaar hadden. Op een gegeven moment kwam ons ter ore dat bij Sevagram vacatures vrijkwamen die betaald konden worden middels corona-subsidie van de overheid. Deze kans hebben we uiteraard met beide handen aangepakt. Op 12 maart konden we samen aan de slag als zorgondersteuners bij zorgcentrum Molenpark.”

Prachtig werk met voldoening

“Zonder enige vooropleiding of ervaring in de zorg zijn we als ‘groentjes’ aan een supermooi avontuur begonnen”, zegt Ruud. “Een levenservaring die voor ons gevoel veel te kort heeft geduurd, maar waar we heel veel positiviteit uit geput hebben. Wat hebben wij genoten van die mooie mensen om ons heen, zowel personeel als cliënten. Ongelooflijk hoeveel voldoening wij als ondersteuners hebben mogen ervaren. Eigenlijk hebben we hier dagelijks kunnen doen wat we voor onze gasten in Oostenrijk ook doen en dat is zorgen dat men zich goed voelt. Door gezelligheid, zorg en aandacht aan de cliënten te besteden, ontstaan hele mooie dingen. Onze dagelijkse werkzaamheden bestonden uit niet meer dan er voor de cliënten te zijn. Zo hielpen we de zorgcollega’s met het smeren van broodjes, het bedienen van de koffie en ontzorgden wij het personeel door ons bezig te houden met de cliënten door regelmatig een praatje te maken of met hen een blokje om te gaan.”

Geleerd los te laten

“Je bouwt op een gegeven zelfs een dusdanige band met de cliënten op dat ze je steeds meer gaan vertrouwen”, vervolgt Ruud trots. “Door veel aandacht en geduld op te brengen merkten we zelfs vooruitgang in gedrag en vrolijkheid. Zo was er een mevrouw die heel slecht verstaanbaar was en door frustratie boos werd omdat ze niet direct werd begrepen. Door iedere dag geduldig met haar te praten en naar haar te luisteren, werd ze steeds rustiger. ’s Avonds op weg naar huis wisselden Netty en ik dan onze dagelijkse ervaringen uit in de auto, want Netty zat in het gedeelte Vrouwenheide en Beltmolen en ik in de Köpkesmeule en de Koumermeule.”

“In het begin had ik er wel moeite mee dat je zo’n goede band met een cliënt hebt opgebouwd om hem of haar vervolgens door overlijden te moeten zien wegvallen”, vult Netty aan. “Na een tijdje heb ik geleerd te accepteren dat dit er helaas ook bij hoort.”

Aan alles komt een einde

“Na zeven maanden in Nederland te zijn geweest, moeten we weer terug naar ons pensionnetje in Oostenrijk” vervolgt Netty. “Aan de ene kant mooi dat we na lange tijd weer open mogen en gasten mogen ontvangen, maar aan de andere kant gaan we de prachtige tijd bij Sevagram enorm missen. Wat hebben wij van alles genoten! Zelfs tot de laatste dag blijven we aangenaam verrast. Zo hebben we een mooi persoonlijk tegeltje en een heerlijk drankenpakketje aangeboden gekregen door het personeel als afscheid en dank voor de afgelopen periode. We hopen graag hier weer terug te komen; uiteraard niet alleen naar onze kinderen en vrienden die hier nog steeds wonen, maar zeker ook naar Sevagram in de hoop nog bekenden te treffen. We willen vanaf deze plek iedereen van harte bedanken voor de geweldige tijd die we hier hebben mogen beleven. Het ga jullie goed en hopelijk tot gauw!”

Netty en Ruud


Gelukkig hebben we nog een eigen stacaravan op camping Mareveld in Schimmert, waar we de afgelopen zeven maanden hebben gewoond.