10 jarig bestaan Geerlingshospice

Op 24 februari bestond het Geerlingshospice 10 jaar. Een mooie mijlpaal. Een tijdsbestek waarin veel veranderde, zo werden de noodketen vervangen door comfortabele nieuwbouw. Andere dingen bleven juist hetzelfde, met name de liefdevolle en aandachtige zorg voor de gasten in hun laatste dagen. Coördinatoren Dominique Wintels (Geerlingshospice) en Kim Simons (hospice Martinus), teammanager Marius Schepers en huisarts Gaspard Knops blikken samen terug en kijken vooruit.

Het Geerlingshospice biedt een liefdevol thuis voor ernstig zieke mensen, zodra verzorgen in hun eigen vertrouwde omgeving niet (meer) mogelijk is. In een warme, sfeervolle en huiselijke omgeving ontvangen onze gasten 24 uur per dag mensgerichte zorg door gepassioneerde medewerkers met ondersteuning van speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers; desgewenst met hulp van partner en/of naasten van de gasten. Gastvrijheid, respect, veiligheid en aandacht voor de eigen regie van de gast en zijn naasten zijn voor medewerkers en vrijwilligers de belangrijkste kenmerken. Zij zorgen ervoor dat optimale aandacht voor de kwaliteit van leven van onze gasten steeds het uitgangspunt van hun zorgverlening is. Het Geerlingshospice is net als hospice Martinus onderdeel van zorgorganisatie Sevagram waar alles in het teken staat van mensgerichte zorg.

Geerlingshospice007Verse bloemen op tafel, kunst aan de muren en de geur van een vers gebakken cake die in de open keuken wordt bereid. “In een hospice draait het om de gasten en hun naasten”, vertelt Simons. “Het beeld dat sommige mensen hebben over somberheid en verdriet is een misverstand. Natuurlijk is er verdriet, maar de sfeer in het hospice is warm.” De gasten geven binnen hun mogelijkheden invulling aan de dag. Hierbij besteden medewerkers extra aandacht aan de autonomie en eigenheid van de gasten, omdat ‘kwaliteit van leven’ individueel is bepaald. “Naasten worden door de extra verpleegkundige ondersteuning en begeleiding ontlast na een vaak hectische periode”, vertelt Wintels. “Dit biedt meer tijd en ruimte voor naasten om bij hun dierbare te zijn. Samen praten over het levenseinde, herinneringen delen en nieuwe herinneringen maken. Naasten blijven betrokken bij de zorgverlening en kunnen 24 uur per dag in het hospice terecht. Ook kunnen zij eventueel blijven slapen, als ze willen in een duo-bed.”

Geerlingshospice001

Samenwerking huisartsen
De kracht van palliatieve zorg binnen het hospice is dat het team anticipeert op en vooruitkijkt naar diverse scenario’s die zich kunnen voordoen om zo problemen op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel vlak te voorkomen of te verlichten. “In een hospice kan je vaak betere zorg bieden dan thuis. Ik vind het ontzettend fijn dat er in mijn gemeente een hospice is”, vertelt huisarts Knops die sinds 1998 een praktijk heeft in Valkenburg.  “Het valt me op dat het aantal keer dat we euthanasie toepassen in onze regio enorm is afgenomen sinds de komst van het hospice. Dat heeft echt te maken met de goede zorg hier. Het verzoek om euthanasie komt vaker voort uit angst voor pijn, stikken of onwaardig sterven.” 

Onmisbare vrijwilligers
Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het Geerlingshospice. Ze ondersteunen bij activiteiten, vangen bezoekers op, doen boodschappen, bereiden maaltijden, bieden een luisterend oor, spreken troostende woorden en zorgen voor een vrolijke noot. Schepers: “Wij zijn onze vrijwilligers heel dankbaar. Uit de reviews op Zorgkaart Nederland spreekt heel veel dankbaarheid. Dat zijn complimenten aan onze medewerkers én onze vrijwilligers. Ik vind dat het mooiste cadeau.”  
Het Geerlingshospice is altijd op zoek naar enthousiaste en bevlogen vrijwilligers die affiniteit hebben met palliatieve (terminale) zorg. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Anita Cremers via 06-22544490. 

Stichting en sponsoren maken extra’s mogelijk
Sponsoren en de Stichting Geerlingshospice zorgen dat het hospice iets extra’s mogelijk kan maken voor haar gasten en hun naasten. Denk hierbij aan het vervullen van wensen en muziek aan bed, maar ook aan praktische dingen zoals een warmtelamp en een speelhoek voor kinderen. Ondernemers uit de omgeving zorgen wekelijks voor verse bloemen in huis. “Hiervoor zijn niet alleen wij, maar ook onze gasten ontzettend dankbaar”, zegt Schepers. “En zo zijn er nog veel andere mooie initiatieven op te noemen.” 

Aanmelding en informatie
De aanmeldingsprocedure voor een plek in een hospice is gewijzigd. Dat gaat nu via Zorgpunt:
Oostelijke Mijnstreek bereikbaar via 088-018 7500
Maastricht en het Heuvelland via 043-850 9300


Wenst u meer informatie over hospicezorg of een rondleiding, dan kunt contact opnemen met:

Geerlingshospice bereikbaar via  043- 6098551 - Hospice Martinus bereikbaar via 043- 4553255